Blog
Je bent op zoek naar schrijftips omdat je wel betere teksten wilt, maar er nog niet klaar voor bent om dit uit handen te geven. Dat kan! Met de praktische tips op deze pagina kun je zelf aan de slag met je blogs, webteksten, vacatures, rapporten en meer.
Schrijven, tijd en geld - deel 2
Stel, je hebt bedacht dat je je schrijfwerk wilt uitbesteden. Maar aan wie dan? Hoeveel kost dat wel niet? En wat als diegene het niet goed doet?
Schrijven, tijd en geld - deel 1
Vandaag is de schrijftip: schrijf niet zelf als de baten niet opwegen tegen de kosten. Maak je eigen schrijfgedrag meetbaar. Hoe? Begin met lezen.
Zelf een nieuw woord verzinnen
Zelf een woord verzinnen? Kan dat? Hoe doe je dat? Hoe werkt dat? Wanneer is een woord nieuw? Wanneer is een woord een woord?
Hoe gebruik je synoniemen?
Wat kunnen we toch veel schrijven met de slechts 26 letters uit ons alfabet. Woorden betekenen op zich allemaal iets anders, maar er zijn ook synoniemen.
Ik heb toch spellingscontrole?
Kun je ook spelfouten maken als de spellingscontrole aan staat? Ja, dat kan. De techniek is verdomd handig, maar weet het echt niet altijd beter.
(Waarom) heeft een schrijver ook een redacteur nodig?
Een schrijver kan toch goed schrijven, waarom moet er dan nog iemand naar de tekst kijken? Tja, of je nu fictie of non-fictie schrijft, fouten zijn menselijk.
Het verschil tussen redigeren en corrigeren
Kun je mijn tekst even nakijken? Ja hoor, geen probleem. Ik verbeter een paar dingen. Zo, de tekst is geredigeerd. Of gecorrigeerd? Wat is het verschil?
Schrijven: fictie versus non-fictie
Niet iedereen die kan schrijven, kan schrijven, als je snapt wat ik bedoel. Nee? Stel jezelf dan eens de vraag: “Kan ik schrijven?” Wat is daarop je antwoord?
Schrijven en redigeren
Het verschil tussen schrijven en redigeren? Het korte antwoord: schrijven is de woorden op papier zetten, redigeren is de woorden in de juiste volgorde zetten.
Goede schrijftips
Oh, wat heb ik al veel schrijftips gegeven. Over bloggen, structuur, opsommingen, SEO, redigeren, storytelling en meer. Waar zou jij graag tips over krijgen?
Hoe schrijf je een onderzoeksverslag?
Zelfs als je onduidelijke instructies krijgt, kun je een goed verslag inleveren. Hoe? Door een paar dingen te doen. Zo schrijf je een goed onderzoeksverslag.
Hoe sluit je een blog af?
Blogs hebben vaak geen goed afsluitend einde. Zonde! Vooral omdat het zo gemakkelijk is. Hoe schrijf jij jouw uitsmijter: met een hele of kapotte dooier?