Het verschil tussen redigeren en corrigeren

Kun je mijn tekst even nakijken? Ja hoor, geen probleem. Ik lees het stukje door en verbeter een paar dingen. Daar mist een s, die d moet een t zijn en die zin zou ik anders opbouwen. Zo, klaar is Cees. Oh nee, Kees. De tekst is geredigeerd. Of gecorrigeerd? Wat is het verschil tussen tekstredactie en tekstcorrectie?

Wat is redigeren?

Redigeren is het verbeteren van teksten op een uitgebreide manier. Een redacteur kijkt naar de structuur van de tekst en doet wijzigingen op tekst- en zinsniveau. Hoe is de zinsopbouw, is een woord in de intro hetzelfde geschreven als verderop in de tekst, is het hij/zij- en u/ik-gebruik consistent? Redigeren is het groffe verbeterwerk.

Wat is corrigeren?

Corrigeren is het verbeteren van teksten op zins- en woordniveau. Voor teksten die verder geen bewerking meer nodig hebben. Eventuele kromme zinnen worden rechtgebreid, taalfouten en spelfouten worden opgespoord en de leestekens worden verbeterd. Denk aan trema's, aanhalingstekens, komma's en punten. Corrigeren is de puntjes op de i zetten.

Meestal is het zo dat een redacteur die een tekst redigeert óók corrigeert. Maar als je een redacteur inzet om een tekst te corrigeren, kun je niet verwachten dat die ook geredigeerd wordt. Redigeren is namelijk een stuk meer werk. Een redacteur zal je in bepaalde gevallen wel laten weten dat het slim zou zijn de tekst ook te laten redigeren.

Zo, dan weet je nu het verschil tussen redigeren en corrigeren. Wat heeft jouw tekst meestal nodig? Als het antwoord redigeren is, kijk dan eens bij de artikelen hieronder!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)