Hoe gebruik je synoniemen?

Woorden. Zoveel woorden. Wat kunnen we toch veel schrijven met de slechts 26 letters uit ons alfabet. Geweldig hè. Woorden betekenen op zich allemaal iets anders, maar om de sjeu er een beetje in te houden, zijn er ook woorden die hetzelfde betekenen: synoniemen.

Wat is een synoniem?

Een woord is een synoniem van een ander woord, wanneer beide woorden (ongeveer) hetzelfde betekenen. Zo is 'misschien' is een synoniem van 'wellicht'. En 'woning' is een synoniem van 'huis'. Zelfs het woord 'synoniem' heeft een synoniem, namelijk 'gelijkbetekenend'. (Of heb ik dat zelf bedacht?)

Synoniemen betekenen niet altijd precies hetzelfde. Het precieze gebruik of de precieze betekenis van de afzonderlijke woorden ligt vaak aan de context. Of aan de schrijfstijl. Of aan de regio. Maar afhankelijk daarvan kun je een woord in je tekst meestal zonder problemen vervangen door een synoniem. Graag zelfs.

Hoe gebruik je synoniemen?

Wanneer je een (lange) tekst schrijft en daarin steeds hetzelfde woord gebruikt, ben je misschien wel duidelijk, maar ook een beetje saai. Wij lezers houden wel van een beetje afwisseling. Zodat we tijdens het lezen niet het gevoel krijgen: "Ja, dat weet ik nu wel", waardoor onze aandacht verslapt.

Daarom is synoniemen.net ook mijn grote vriend. Ja, ik ben dan wel tekstschrijver, maar ik heb niet het hele woordenboek in mijn hoofd. Soms kom ik er gewoon even niet op. Een snelle blik op mogelijke synoniemen heeft dan een zeer inspirerende uitwerking.

Maak het alleen niet te bont, want als je met vijf verschillende synoniemen gaat strooien in je tekst, maak je er een bonte carnaval van. En dat klinkt wel leuk, maar werkt niet echt voor de leesbaarheid. Kijk ook uit met subtiele betekenisverschillen, dus gebruik geen synoniemen waar je zelf nog nooit van gehoord hebt.

En verder? Er bestaan natuurlijk synoniemen die uit een aantal woorden bestaan, zoals 'min of meer' voor 'ongeveer'. Maar je kunt er ook voor kiezen om een keer géén synoniem te gebruiken, maar het woord uit te leggen of te omschrijven. Of door ernaar te verwijzen. Zoals met de woorden 'ze', 'het', 'deze', 'hun' en 'die'.

Synoniemen gebruik je dus met een goede dosis creativiteit. Hoe staat het met jouw synoniemengebruik?

Ja, ik wil betere teksten (en meer)