Mijn angst voor succes

Ik schreef al eerder over mijn angst om te falen en niet goed genoeg te zijn. En ook over mijn angst om in de spotlight te staan. En toen besefte ik me iets. Ik ben niet alleen bang om te falen, maar juist ook bang voor succes. Huh?

Ja, het bestaat, bang zijn om succesvol te worden.

En ik ben blijkbaar niet de enige die hier last van heeft. Phew.

Bang voor succes

Er zijn veel mensen die bang zijn voor succes. Dit kan komen door verschillende redenen. Je kunt bang zijn dat er verwachtingen aan je gesteld worden die je niet kunt waarmaken. Of bang zijn dat succes je zal veranderen in een persoon die je niet wilt zijn. Of dat succes je zal isoleren van vrienden en familie. Dat je de verantwoordelijkheid niet aankunt of aan de werkdruk onderdoor gaat.

Mijn persoonlijke reden om bang te zijn voor succes, is eigenlijk voornamelijk die spotlight. Ik houd helemaal niet van overmatige aandacht van anderen. En dan zeker niet als het gaat over de waarde die ik moet leveren (hallo zelftwijfel). Ik zou zomaar eens afgewezen of uitgelachen kunnen worden. Daar ziet denk ik niemand echt naar uit. Het is dus niet heel toevallig dat al deze dingen veelvoorkomende redenen zijn waarom mensen bang zijn voor hun eigen succes.

Veelvoorkomende redenen voor angst voor succes

  1. Bang voor de spotlight
  2. Zelftwijfel
  3. Angst voor afwijzing
  4. Bang voor verandering

Angst voor succes is helemaal niet handig. Het kan je belemmeren om je dromen na te jagen en voluit te gaan voor wat je wilt bereiken. Het kan ook leiden tot een gevoel van ontevredenheid en onbevrediging, omdat je jezelf beperkt. En dan kom je volgens mij terecht in een vicieuze cirkel. Want als je ontevreden bent over wat je doet, ben je ontevreden over jezelf. Geen leuke plek om te zijn.

Je angst voor succes overwinnen

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om je angst voor succes te overwinnen.

De eerste stap daarvan is om je angst te erkennen en te begrijpen. Proberen te achterhalen waar je angst vandaan komt en waarom je bang bent voor succes. Dit kan je helpen om je angst in perspectief te zetten en te zien dat deze vaak onterecht is.

Een andere manier om je angst voor succes te overwinnen, is om jezelf uit te dagen. Door kleine stapjes te zetten naar het bereiken van je doelen, zelfs als je bang bent. Dit kan je helpen om vertrouwen in jezelf te krijgen en om te zien dat succes helemaal niet zo eng is als je dacht.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat angst voor succes iets is dat zich vaak onbewust heeft ontwikkeld. Hier heb je natuurlijk niet bewust voor gekozen. Dus voordat je dit ook weer ziet als een minpunt van jezelf: het is niet je eigen schuld. Maar je bent wél de enige die er iets aan kan doen. En hoe sneller hoe beter natuurlijk, zodat je niet langer je eigen belemmerende overtuigingen in stand houdt.

Bang zijn voor succes is een veelvoorkomend probleem en het is aan onszelf om hier wel of niet iets mee te gaan doen.

Ik heb ervoor gekozen om deze angst te erkennen en met de wereld te delen. Ik heb besloten om de uitdaging aan te gaan en continu kleine stappen te blijven nemen.

De spotlight niet ontwijken

Dat betekent niet dat ik het als een mislukking ga zien als ik niet succesvol word. Of dat ik het überhaupt nastreef om succesvol te worden. Het gaat mij vooral om het overwinnen van de angst zelf. Zodat ik mezelf niet klein houd en dromen durf na te jagen, ook als die kunnen betekenen dat er dan een spotlight op mij valt.

Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat er grote en kleine successen zijn. En dat succes niet voor iedereen hetzelfde is.

Succes betekent niet dat je perfect hoeft te zijn of dat je nooit fouten mag maken. Alleen kan dat wel zo voelen, met die (ingebeelde) spotlight waar je in staat.

Ook is succes niet altijd een rechte lijn. Er zijn altijd ups en downs en soms zet je een paar stappen achteruit voordat je weer vooruit gaat. Maar zolang je stappen blijft zetten, zul je uiteindelijk in staat zijn om met plezier aan je doelen te werken. En te genieten van het succes dat zich eventueel aandient.

Mijn eerste stappen zijn gezet.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)