Mijn 4 lessen na 1 maand sabbatical

Op de dag dat ik dit schrijf, is mijn sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling een maand bezig. Mijn werkdagen zijn gevuld met schrijven, reflecteren en, toegegeven, ook een heel klein beetje betaald werk.

De werkdagen vliegen voorbij. Te snel misschien.

Ik vind het heerlijk om mijn eigen weg te gaan, ik voel me creatief, in de flow, vrij in mijn hoofd en blij met mijn ontwikkeling. Maar soms bekruipt me het gevoel: 'Waarom heb ik een sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling genomen? Wie ben ik om mezelf dat toe te staan?' Dat zijn geen helpende gedachten, dus ik luister er even naar en vertel ze dan weer om weg te gaan.

Maar ze maken wel dat ik er een snel onderzoekje naar doe. Even de bevestiging zoeken dat een sabbatical nemen heel veel voordelen heeft.

De voordelen van een sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling

Wat ga jij de rest van je leven doen?

Wat is de eerste gedachte die bij je opkwam, toen je dat las? Dacht je alleen aan werk? Of aan je complete leven? Leef jij om te werken, of werk je om te leven? Vind je je werk leuk? Of eigenlijk niet meer?

Een sabbatical zoals ik die op dit moment zie, is niet een letterlijke reis maken, maar een figuurlijke reis. Een reis in jezelf. Een reis vol vragen, waar je lang niet altijd een antwoord op hebt. Een sabbatical is de tijd nemen om naar antwoorden te zoeken, om antwoorden te vinden, nieuwe inzichten op te doen en om tijd te hebben om jezelf verder te ontwikkelen als mens.

Wat zou je doen als je alle tijd zou hebben?

Komt er bij die vraag meer naar boven dan 'als het regent de hele dag Netflix kijken en als het droog is de hele dag wandelen', dan trekt de mogelijkheid tot een sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling je waarschijnlijk erg aan.

Dat is het grootste voordeel van een sabbatical: dat je de tijd hebt.

  • Je hebt de tijd om te doen wat je altijd al had willen doen.
  • Je hebt de tijd om na te denken over jezelf en je carrière.
  • Je hebt de tijd om nieuwe dingen te leren, ook over jezelf.
  • Je hebt de tijd om weer geïnspireerd te raken door nieuwe dingen.
  • Je hebt de tijd om persoonlijke doelen na te streven en te bereiken.
  • Je hebt de tijd om je dromen uit te laten komen.
  • Je hebt de tijd om te ontdekken of je het roer om wilt en kunt gooien.

Mijn lessen na 1 maand sabbatical

Ik ben zoals gezegd pas een maand onderweg, dus ik kan nog niet veel zinvols zeggen over de daadwerkelijke uitkomsten en conclusies van mijn drie maanden lange sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling. Maar ik kan wel een tussentijdse evaluatie doen.

1. Je hebt een overgangsperiode nodig

Als ondernemer ben je er al iets meer dan een werknemer mee bekend dat je (tot op zekere hoogte) je eigen tijd kunt indelen. Je kunt al nee zeggen tegen opdrachten, je kunt je werktijden en werkplek wijzigen, je kunt lastminute een vrije dag nemen. Maar toch. Het gevoel bij een sabbatical is echt anders. Er liggen geen opdrachten met deadlines meer voor je neus. Je hebt een lege agenda. Je kunt zelf kiezen wat je gaat doen. En dat is, hoe heerlijk het ook klinkt, niet altijd gemakkelijk. Hiervoor heb je een soort mentale omslag nodig. Je hoeft niet meer een 100% efficiente werker te zijn. Maar je weet ook dat je niet op vakantie bent. In mijn ervaring heb je ongeveer één tot twee weken nodig om die omslag te maken, afhankelijk van hoeveel werkdagen je hebt (naast eengezin bijvoorbeeld).

2. Je hebt een verwachtingsmanagementplan nodig

Mijn sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling begon met een A4'tje volgekrabbeld met 'dingen die ik nog wil doen'. Variërend van boeken lezen, nieuwe bedrijfsideeën uitwerken, cursussen doen en mijn pensioen eindelijk eens een keer regelen. Omdat 'ik het toch allemaal zelf mag weten', stond ook fotoalbums van de afgelopen jaren maken op deze lijst. Maar alles kost tijd. Drie maanden lijkt ontzettend lang, maar liefst een kwart van het gehele jaar, maar de tijd vliegt. Zeker als je alleen maar kunt rekenen met werkdagen van acht uur in een parttime werkweek. Dus maak je een verwachtingsmanagementplan. Je pakt er een kalender bij en kijkt hoeveel werkdagen je netto hebt. Je pakt je lijst met plannen erbij en bedenkt hoeveel tijd dit zou kosten. En dan pik je er een select aantal ideeën uit. Dat zorgt ervoor dat je reëeler gaat denken over wat er mogelijk is.

3. Je hebt doelen nodig

Het idee waarmee je een sabbatical instapt, is meestal om enkele dingen voor elkaar te krijgen. Je wilt bepaalde dingen doen, je wilt nadenken over je toekomst, je wilt dingen leren en je hart volgen. Maar hoe weet je wanneer je deze dingen gehaald hebt? Hoe ga je meten of je sabbatical een succes was? Hoe kun je ervoor zorgen dat je na die drie maanden niet denkt: En wat heb ik nu eigenlijk gedaan?! Voor mij was dat simpel: ik heb een paardoelen nodig. Naast het kiezen van een aantal projecten om me op de focussen (met de vrijheid om deze 'zomaar' te laten vallen en met een ander idee verder te gaan), heb ik dus per project wat meetbare doelen gekozen. Met die in mijn achterhoofd, is het veel gemakkelijker om mijn tijd in te delen. Te kiezen wat ik op een bepaald dagdeel wil gaan doen.

4. Je kunt reflecteren door te schrijven

In mijn studententijd hield ik trouw een blog bij. Soms schreef ik wel meerdere blogs per dag. Maar door de druk van eerst diverse banen en later kleine kinderen, had ik daar geen puf meer voor. Niet alleen omdat schrijven veel tijd kost, maar ook omdat ik geen energie meer had om er iets leuks van te maken. Een van mijn doelen voor mijn sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling was om een 'dagboek' bij te houden. Aan het eind van elke werkdag opschrijven wat ik allemaal gedaan heb, wat ik ervan vond, wat ik ervan geleerd heb. Ik besefte me al heel snel dat het heel helpend was. Ik begon zelfs op maandagochtend met het opschrijven van mijn weekend. Niet perse voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar meer om 'met een schone lei' te beginnen. Als ik het opschrijf, is het mijn hoofd uit en is er weer plek voor andere dingen. Op vrijdag schrijf ik ook een kleine reflectie op de week. Ik ben zeker van plan om dit erin te houden na mijn sabbatical.

De nadelen van een sabbatical

Heeft een sabbatical nemen ook nadelen? Zeker.

1. Er komt geen geld binnen

Tja, die lijkt me duidelijk.

Maar meer nadelen kan ik op dit moment nog niet bedenken.

Negatieve reacties van mensen om me heen heb ik nog niet gehad, al ben ik daar soms wel bang voor. Dat ik in discussie moet om mijn keuze te verdedigen.

Heb jij wel eens overwegen om een sabbatical voor persoonlijke ontwikkeling te nemen? Wat waren voor jou toen de redenen die ervoor zorgden dat je het wel of niet deed?

Ja, ik wil betere teksten (en meer)