Mijn angst voor verandering

Heb jij dat ook wel eens, dat je gewoon blijft doen wat je doet, omdat het zo lekker gaat? Dat je niets anders durft te gaan doen omdat je bang bent dat het misgaat?

Ik ken dat heel goed.

Dat komt ook wel een beetje vanuit mijn opvoeding: 'Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg', 'Zo is het toch altijd goed gegaan?' en 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?'

Niets is natuurlijk zo gemakkelijk als gewoon blijven doen zoals je het altijd al deed. Want dan weet je precies wat er gaat komen. En dan hoef je niet bang te zijn voor onverwachte missers.

Je weet wat je nu hebt, en ook al is dat niet altijd perfect, je hebt er in ieder geval ervaring mee. Als je iets nieuws gaat doen, weet je nooit precies van tevoren wat je zult krijgen. Vandaar je angst voor verandering.

Angst voor verlies en tegenvallende resultaten

Ik denk dan ook dat we niet per se bang zijn voor de verandering zelf, maar voor wat we kunnen verliezen. Het is angst voor tegenvallende resultaten. Angst voor het onbekende. De onzekerheid die daarbij hoort. Je wilt best iets anders, maar je wilt wel dat het 'goed' is. En dat weet je dus juist niet.

Terwijl, verandering kan je ook zoveel brengen!

Want we zijn wel bang voor wat er allemaal mis kan gaan, maar wat als de verandering juist verbetering brengt?! Dat kan ook hè!

Dat gezegd hebbende, ook als we wel weten dat iets beter voor ons zal gaan zijn, vinden we verandering moeilijk. Denk aan gezonder eten en meer sporten. Want ja, die comfortzone hè. Is die van jou ook zo fijn?

Weg uit die comfortzone

Maar ik heb besloten om eruit te stappen, uit die zone.

Ik heb besloten om even niet langer te blijven doen wat ik doe. Ik heb besloten om wel even 'gek' te gaan doen. Om de verandering op te zoeken. Uit te nodigen. Te omarmen.

Ik ga na twee jaar redelijk succesvol freelancen een drie maanden lange sabbatical nemen. Wat zeg ik, ik zit er al midden in.

En niet om te gaan reizen, in een hutje op de hei te zitten of iets anders frivools, nee. Het is een persoonlijke ontwikkelingssabbatical. En hij is al een tijdje bezig.

Ik wil een paar dingen uitnodigen in mijn leven:

  • Vrijheid
  • Creativiteit
  • Werkplezier
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • En uiteindelijk natuurlijk ook: Geld

Wat ga ik deze drie maanden dan doen?

Ten eerste, mijn vele angsten onder de loep nemen. Dus niet alleen de angst voor verandering, maar ook de angst dat ik niet goed genoeg ben, dat ik kan falen, dat ik niet genoeg waarde kan bieden, dat ik niet genoeg verdien of dat ik wordt afgewezen. En wat denk je van de angst om in de spotlight te staan en de angst om wél succes te hebben.

Ten tweede, onderzoeken van welke ideeën in mijn hoofd ik een businessmodel kan én wil maken. Het eerste model is al aan het draaien, met een proefkonijn die zich daar nog maar gedeeltelijk van bewust is.

Natuurlijk zijn er vele valkuilen die ik moet zien te omzeilen, maar ik ben er zeker van dat dat me lukt. Ik heb er zin in!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)