Mijn angst om te falen

Ik ben iemand die graag nieuwe dingen onderneemt, ook al vind ik ze spannend. Maar dat heb ik wel moeten leren.

Toen ik 17 was, klaar met het vwo, wilde ik eigenlijk gaan reizen. Een tussenjaar nemen. Maar ik durfde niet. Het werd van huis uit ook niet echt gestimuleerd. Ik begon aan een studie ergotherapie, kwam er al snel achter dat het niets voor mij was, behaalde toch cum laude mijn propedeuse, en had toen alsnog mijn tussenjaar. Maar ik vulde hem niet in zoals ik eigenlijk wilde. Ik koos voor de gemakkelijkere weg: een jaar werken en uitvinden wat ik dán wilde gaan studeren. Ik durfde écht níet alleen te gaan backpacken: ik was veel te bang om te falen.

In het laatste jaar van mijn studie Media, Informatie en Communicatie ging ik er wel voor: een studie-uitwisseling van een semester. Weer was ik bang om te falen en speelde ik op safe: ik zette niet de meest gewilde universiteiten in mijn top tien, maar ik maakte een top tien waar ik een betere kans zou maken. Want wat als ik anders helemaal niet naar Amerika zou mogen? Weer die angst om te falen. Zo kwam ik terecht op een Christelijke universiteit in de relatieve middle of nowhere, waar ik het overigens uiteindelijk best naar mijn zin heb gehad. Het was een stap in mijn goede richting. En zo volgden er in mijn leven nog vele stappen. Richting succes én richting falen.

Risico's nemen is belangrijk

Want 'fouten maken' maakt simpelweg deel uit van het leven. Het is onmogelijk om nooit fouten te maken. Fouten maken is hoe we leren en groeien. En dus, ook al ben ik bang om fouten te maken, doe ik ze toch, die spannende dingen.

Een van de dingen die ik heb geleerd is dat het belangrijk is om risico's te nemen. Ja, hoe groter het risico, hoe vervelender een potentiële fout kan uitpakken. Maar ook: hoe groter het risico, hoe groter je potentiële succes en/of je potentiële les! Want hoewel ik bang ben om fouten te maken, ben ik me er ook van bewust dat ik veel kan leren van de ervaringen die ik opdoe.

Ik leerde ook dat het belangrijk is om mijn angsten onder ogen te zien en erover te schrijven. Door te schrijven over mijn angsten, kan ik ze beter begrijpen en ermee omgaan. Als ik een fout maak, neem ik de verantwoordelijkheid en leer ik ervan, in plaats van me te schamen of te verontschuldigen.

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat fouten maken deel uitmaakt van leren en groeien. Dat het nemen van risico's belangrijk is om te leren en groeien. Dat je je angst om te falen niet té serieus moet nemen.

Leven naar de mogelijkheden

Ja, ik ben nog steeds bang om te falen.

Bang dat mijn drie maanden lange persoonlijke ontwikkelingssabbatical een sof wordt. Dat ik maar drie blogs op mijn 100 wensenlijst plaats, die ook nog eens alleen door mijn moeder gelezen worden. Dat mijn nieuwe bedrijfsidee waar ik nu zo druk mee ben, in het water valt door mijn angst om te falen tijdens de sales op social media.

Maar het is niet deze angst waar ik naar leef.

Het zijn de mogelijkheden.

Ik ben bang, maar ik doe het lekker toch.

Want leven naar mogelijkheden...

...dat brengt veel meer dan leven naar de angst om te falen.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)