Mijn angst dat ik niet goed genoeg ben

Naast de vier projecten waarvoor ik mezelf doelen gesteld heb, liggen er ook nog vier projecten op de plank. Het zijn grotere projecten. Plannen waar ik geen overzicht over kan krijgen in mijn hoofd. Ik ben bang dat ik die dingen niet kan. Omdat ik niet goed genoeg ben.

Dit is een gevoel dat veel mensen denk ik wel kennen. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dat iets je niet gaat lukken. Dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van anderen. Of, erger nog, aan je eigen verwachtingen.

Ik besef mij terdege dat dit gevoel van onzekerheid mij in de weg staat. Dat besef komt vooral als ik terugkijk op mijn leven. Want hóeveel dingen durfde ik als puber niet te doen vanwege dat gevoel. Hóeveel dingen deed ik niet aan het begin van mijn carrière door die onzekerheid. En waar heeft dat gevoel mij gebracht? Helemaal nergens. Want als je bang bent, doe je niets, ga je nergens heen, probeer je niets.

Wat is het ergste dat je kan overkomen?

Dus besloot ik om iets aan deze angst te doen.

Want wat is het ergste dat je kan overkomen wanneer je met onbekende mensen praat? Wat is het ergste dat je kan overkomen wanneer je je eigen waarheid verkondigt? Wanneer je vraagt wat je wilt, in plaats van te hopen dat een ander wel raadt waar je behoefte aan hebt? Het antwoord is simpel: het ergste dat je kan overkomen, is dat je faalt of voor gek staat. Maar dan heb je het wél gedaan. Je hebt het geprobeerd. Je hebt iets geleerd.

Bovendien: niemand is perfect. We maken allemaal fouten. Het gaat er niet om dat je nooit fouten maakt, maar dat je ervan leert. Dat je je best doet om ze in de toekomst te vermijden.

Een les die ik leerde, is dat het belangrijk is om je te concentreren op wat je wél kunt in plaats van op wat je niet kunt. In plaats van te denken dat ik 'dit of dit' niet goed genoeg kan, concentreer ik me op de dingen waar ik wel goed in ben. Dat geeft vaak een boost aan mijn zelfvertrouwen.

We maken onszelf dingen wijs

Want wat ik gaandeweg ook ontdekte, was dat mijn angst vaak niet gebaseerd was op de werkelijkheid, maar op mijn gedachten over de werkelijkheid. In andere woorden: ik maakte mezelf dingen wijs.

Gelukkig heb ik er inmiddels geen problemen meer mee om te netwerken, om in mijn eentje in een restaurant cocktails te drinken, om een kletspraatje te houden over mijn laatste opdracht of om mensen te vragen een kop koffie met me te gaan drinken. Wat mensen van mij vinden, houd me niet meer zo sterk bezig. Ik weet dat ik goed genoeg ben. En dat ik bereid ben om fouten te maken om hiervan te leren.

En natuurlijk is het niet altijd zonnestralen en maneschijn. Dat is ook gewoon de werkelijkheid.

Het regent soms, het stormt, het is veel te koud of veel te heet. De hemel is bewolkt, de maan is niet te zien of de zon is meedogenloos. De angst dat ik niet goed genoeg ben, komt geregeld terug. Nog altijd ga ik voor geen goud op een podium staan, een stevige discussie is aan mij niet besteed en soms twijfel ik aan mijn kunnen.

Maar ik weet ook dat dit gevoel van onzekerheid iets is waar we allemaal mee te maken hebben. Alle succesvolle ondernemers die ik volg, zeggen dit ook. Iedereen heeft van tijd tot tijd last van het 'impostersyndroom': "Wanneer ontdekt iedereen dat ik eigenlijk helemaal niets kan?"

Het is belangrijk om je te beseffen dat ons gevoel van 'niet goed genoeg zijn' niet altijd gebaseerd is op de werkelijkheid. Dat je stappen kunt nemen om deze angst te overwinnen. Kleine stappen.

We kunnen het nóg niet

Als ik nu terugkijk op de voorgaande twintig jaar, ben ik trots op wat ik allemaal al heb overwonnen. En als ik over twintig jaar terugkijk, hoop ik nog veel trotser te zijn.

Ik probeer dus niet meer bang te zijn dat ik niet goed genoeg ben. In plaats daarvan vertel ik mezelf: ik ben nóg niet goed genoeg. En dat kun jij ook doen. Maar één woordje verschil. Drie kleine letters die een groot verschil kunnen maken. 'Ik kan het NOG niet'. Gevolgd door: 'Als ik het wel wil kunnen, dan heb ik stappen te zetten.'

Elke dag vijf fitnessoefeningen. Elke maand een nieuwe blog online. Elk jaar een opleiding volgen. Elke week fouten maken. En weer opstaan. Jezelf niet teveel aantrekken van wat anderen van je 'zouden kunnen denken'. En vooral zelf niet teveel van jezelf denken. Dan komen we er wel!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)