Mijn eerste freelance opdracht was het leukst

Er zijn legio redenen te noemen waarom freelancen zo fijn is, zoals vrijheid, flexibiliteit, je eigen werktijden bepalen, op vakantie kunnen wanneer je wilt, nee kunnen zeggen tegen bepaalde opdrachten en je reistijd elimineren. Maar wat zijn de redenen dat sommige opdrachten met kop en schouders boven andere opdrachten uitsteken?

In 2008 werd De Wereld van IKKI opgericht, een carrièreplatform voor hogeropgeleiden onder de vleugels van USG, inmiddels ter ziele gegaan. In deze community kon je onder andere persoonlijkheidstesten doen, bloggen, vragen stellen en netwerken.

Het was zo leuk, zo vol persoonlijke ontwikkeling, dat ik aangehaakt bleef. En twee jaar later mocht ik als freelance redacteur voor het platform aan de slag. Het was mijn eerste freelance opdracht en ik denk nog regelmatig terug aan deze geweldige club. Ik denk serieus dat het mijn leukste freelance opdracht ooit was.

Maar wat maakte het nou zo mooi? Waarom vond ik het werk zo leuk?

5 Redenen die freelance opdrachten echt tof maken

Er zijn echt heel veel redenen te noemen waarom het zo fijn is om zelfstandig ondernemer te zijn. Maar als je het mij vraagt, zijn er ook specifieke dingen die de opdrachten zelf leuk maken. Want toegegeven, niet alles is altijd leuk aan freelancen (nieuwe klanten vinden of je administratie doen bijvoorbeeld).

Tijdens mijn tijd bij IKKI was ik me hier nog niet eens zo van bewust, maar het was een geweldige eerste freelance opdracht. Er kwamen namelijk heel veel voor mij belangrijke kernwaarden bij elkaar in dit werk.

1. Onafhankelijkheid

De enige opdracht die ik had, was om wekelijks minstens vier blogs op te leveren. Met als thema carrière. Maar welke onderwerpen ik koos, welke toon ik gebruikte, of hoe lang de blogs waren, dat was helemaal aan mij. Ik kon mijn eigen energie, creativiteit, flow en bovenal interesses volgen.

Zo heb ik mensen geïnterviewd die net voor zichzelf begonnen waren, ik heb persoonlijke ontwikkelingsboeken gelezen en er recensies over geschreven, ik heb nieuwe websites en tools besproken en ik heb allerlei interessante onderwerpen onder de loep gehouden.

Van positieve psychologie tot personal branding, van sociale netwerken tot geldzaken, van lifehacking tot tips over bloggen, van wat is passie eigenlijk tot de Golden Circle, Unique Selling Points, zelfinzicht, werkgeluk en nog veel véél meer.

Ik mocht doen wat ik wilde, zonder overleg. Binnen de lijnen van 'vier artikelen per week' kon ik totaal onafhankelijk zijn. Maar als ik vragen had of wilde sparren, dan was er altijd iemand dichtbij. Wat een werkgeluk was dat.

2. Werk waar je van houdt

De combinatie van over het internet browsen, de onderwerpen induiken waar ik op dat moment interesse voor had en er vervolgens over schrijven, was voor mij echt een gouden combinatie.

Werk waar je van houdt voelt soms niet eens als echt werk. En als je er dan wel geld mee kunt verdienen, omdat anderen geholpen zijn met wat jij doet, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig.

3. Verantwoordelijkheid

Sommige mensen kunnen een beetje angstig worden van het feit dat ze zelf (alle) beslissingen moeten maken. En toegegeven, ik heb dat ook wel eens. Maar de verantwoordelijkheid die ik had, om wekelijks vier goede artikelen op te leveren, voelde ook heel krachtig. Men had vertrouwen in mij. Het vertrouwen dat ik aantrekkelijke blogs schreef én dat ik ze op tijd publiceerde. Deze verantwoordelijkheid gaf me een echte kick.

Ik merk dat in veel meer opdrachten. Wanneer opdrachtgevers erop vertrouwen dat je je werk goed doet, dat je weet waar je het over hebt, en dat je dit doet op het juiste moment, dan brengt dat zoveel. Niet alleen voor jou, maar ook voor de opdrachtgever. Nu ik erover nadenk zijn eigenlijk al mijn opdrachtgevers in de afgelopen twee jaar zo geweest. Dat is vast geen toeval.

4. Locatieonafhankelijk

In 2010 was het echt niet de norm om locatieonafhankelijk te werken, en toch deed ik het. Twee maanden na het begin van mijn opdracht verhuisde ik naar het buitenland. Ik was niet langer elke week een gezellige dag op kantoor, maar deed mijn werk vanaf de keukentafel in een ander land. Ook voor multinational Booking.com was dit geen probleem, en zo kreeg mijn freelancebestaan in het buitenland een vliegende start.

Sinds corona is vanuit huis werken wél een norm geworden. Niet overal houden ze nog vast aan (deels) thuiswerken, maar op veel plekken wel. Managers die in 2019 nog dachten dat dit nóóit zou kunnen werken, kijken nu terug op een steile leerweg maar met heel veel positieve uitkomsten. Bij IKKI zagen ze al vroeg in dat je niet op kantoor hoeft te zijn om goed werk te kunnen leveren.

Als ik het met iemand heb over thuiswerken om reistijd te elimineren, moet nog altijd denken aan een dag zo'n vijf jaar geleden. Ik had een kleine baby, die langer dan de halve nacht wakker was geweest. Ik was gesloopt. Het was heel vroeg in de ochtend op een werkdag. Mijn reistijd naar kantoor was een vol uur enkele reis. Dus ik stuurde mijn baas een berichtje dat ik vandaag thuis zou werken, zodat ik die twee uur kon gebruiken om bij te slapen. Hij schreef terug dat dit niet mocht. Ik deed het toch. De volgende dag hadden we een verhitte discussie waarbij zinnen als 'je standplaats is Amsterdam' in het rond vlogen. De tot dan toe heel prettige werkrelatie kreeg een diepe deuk, die nooit meer volledig hersteld kon worden.

5. Uitdaging

Een opdracht kan prima als 'de leukste opdracht ooit' beginnen, en dat na een tijdje niet meer zijn. En dat heeft bij mij altijd te maken met een aflopende uitdaging. Bij IKKI kwam dat punt na twee jaar, omdat ik toen het gevoel had over alles wel geschreven te hebben.

Bij andere opdrachten is dat vaak al sneller. Bijvoorbeeld als een grote deadline is weggevallen, of wanneer al het uitzoekwerk gedaan is en de grote lijnen staan. Ook wanneer nieuwe uitdagende taken een simpele, vaak terugkerende routine worden, kan een opdracht vervelend worden.

Teveel werk hebben, kan stress opleveren, maar een goede uitdaging in je werk is wel belangrijk!

Geld is ook belangrijk

Mijn eerste freelance opdracht was het leukst, maar ik verdiende er niet heel veel geld mee. Dat gaf niet, want ik startte pas net, het was tof en ik had nog andere opdrachten. Maar wanneer je een huis en gezin te onderhouden hebt, moet je daarin uiteindelijk toch keuzes maken.

Nog steeds doe ik af en toe opdrachten die het financieel niet waard zijn. Zoals iemand ondersteunen bij hun levenswerk als het onderwerp me aanspreekt. Of vrijwilligerswerk voor mooie doelen or organisaties. Want ook leuke en leerzame ervaringen kun je 'verdienen'.

Wat is jouw persoonlijke top 5 van dingen die voor jou bepalen of je opdrachten echt tof zijn?

Ja, ik wil betere teksten (en meer)