Ik ben verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling

Je wilt niet weten hoe blij ik was toen ik na zes jaar eindelijk klaar was met de middelbare school. En ook mijn studie zwaaide ik na vier en een half jaar vrolijk gedag. Als ik van mijn schoonbroer hoor dat hij (naast zijn baan en gezin) wéér aan een vervolgstudie is begonnen, ben ik blij dat ik niet in zijn schoenen sta. (Of in die van mijn zus.)

Maar toch...

In de laatste twee jaar en twee maanden heb ik véle cursussen, trainingen en zelfs een opleiding gevolgd:

  • Training SEO voor tekstschrijvers
  • Training Klantgerichte en toegankelijke webcontent WCAG
  • Cursus Unlimited Me over doelen stellen
  • Training Eindredactie
  • Cursus Money Unlocked over financien en je geld mindset
  • Opleiding Redactie voor boekenredacteuren
  • Training Klantreis op rolletjes

Bovendien ben ik ingeschreven op vele nieuwsbrieven van vele ondernemers, zoals FastForwardAmy, Celine Charlotte, Willemijn Welten, Mok Heijmerink, MailBlue, Lisanne Drost, Imke van Kuppeveld, Esther Jacobs en Laura Babeliowsky, die ik ook nog best wel eens lees. Maar veel vaker eigenlijk niet.

Zoveel te leren, zo weinig tijd

Herken jij dit ook? Zelfs met mijn open agenda tijdens mijn drie maanden lange persoonlijke ontwikkelingssabbatical, kom ik nog niet eens aan de helft toe. Mailtjes blijven ongelezen in mijn inbox staan. Want er is zoveel te leren en er is zo weinig tijd. (Alhoewel... ik moet nog 30 jaar werken!)

En een onderdeel van het probleem is ook de vraag: wat doe je er vervolgens mee, met de dingen die je leert...?

Je kent het vast wel van vroeger: Duitse woordjes stampen, wereldsteden onthouden, gebeurtenissen uit de geschiedenis in je hoofd prenten. Alles voor een voldoende. Maar inmiddels kun je geen normale Duitse zin meer uitspreken, heb je geen idee waar Wisconsin ligt en weet je ook niet meer wanneer de middeleeuwen precies waren.

Dus ik vind het ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren, maar ik vind het soms moeilijk om ze ook daadwerkelijk toe te passen. Ik ben verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling, maar vaak ontwikkel ik mezelf niet echt. Ik geniet vooral van het leerproces. Is dat handig? Niet echt. Is dat normaal? Vast wel.

Natuurlijk pik ik van elke cursus wel kleine dingetjes mee. De dingen die ik leer in de trainingen komen in mijn werk ongemerkt van pas. En met de opleiding die ik twee maanden geleden heb afgerond, hoop ik later dit jaar een project te starten.

Verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling?

Blijkbaar bestaat het echt, verslaving aan persoonlijke ontwikkeling. Oei. Maar volgens mij sta ik niet op dat niveau. Gelukkig maar, want als zelfstandig ondernemer moet je je toch echt wel blijven ontwikkelen.

Ik heb dan ook nooit spijt van een gevolgde training. Ik vind het nooit zonde van mijn geld. Het is mijn manier van in mezelf en mijn bedrijf investeren. Het geeft me het gevoel dat ik kan doen en leren wat ik wil, zonder aan iemand verantwoordig schuldig te zijn, zoals ik dat in een vaste baan altijd had.

Inmiddels heb ik voor komend jaar ook alweer twee nieuwe trainingen op het oog:

  • Training Schrijfcoach
  • Training UX Copywriting

Mij zie je waarschijnlijk nooit meer terug naar de universiteit gaan, maar met nieuwe dingen leren zal ik nooit stoppen.

En ik ben vast niet de enige... Als je nu nog steeds aan het lezen bent, herken je dit fenomeen vast wel.

Daarom denk ik ook dat er altijd een markt zal zijn voor cursussen en trainingen. Ik denk dat er altijd coaches, counselors en andere inspirerende ondernemers nodig zijn.

En dat is ook een reden dat ik een training tot schrijfcoach overweeg. Want ik kan wel voor eeuwig in mijn eentje blijven schrijven (als AI het tekstschrijven niet compleet overneemt), maar het is ook ontzettend zinvol en handig om dat ook aan anderen te leren natuurlijk.

Welke dingen heb jij in de afgelopen twee jaar allemaal geleerd, welke dingen daarvan pas je (nog steeds) toe en welke dingen wil jij het komende jaar gaan leren? Misschien zijn we allemaal wel een beetje verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling?

Ja, ik wil betere teksten (en meer)