Top tip: een 100 wensenlijst

Volgens mij werkt het opschrijven van wensen een beetje hetzelfde als het vaststellen van doelen: als je het niet doet, komen ze zeker niet uit. Want als je niet weet dat je een bepaald doel of een bepaalde wens wilt behalen, werk je er ook niet naartoe. Vandaar dat ik mijn 100 wensenlijst in leven heb geroepen.

Het is een lijst die ik zonder al teveel nadenken heb gemaakt. Het zijn simpelweg 100 dingen die in me opkwamen toen ik ervoor ging zitten. Daarom staan er ook compleet verschillende dingen op. Maar structuurjunkie als ik ben, heb ik de lijst natuurlijk direct onderverdeeld in onderwerpen. Want overzicht is voor mij een soort eerste levensbehoefte.

Zodoende is mijn lijst ingedeeld in onderwerpen zoals reizen, carrière, geld, activiteiten, creativiteit en overig.

Mijn huidige lijst begint met het onderwerp 'doorlopende wensen'. Dit zijn bijvoorbeeld dingen die niet zomaar 'af te strepen zijn'. Het zijn geen eenmalige activiteiten, maar wensen zonder einddatum die 'altijd zo moeten blijven'. Maar ook zijn het dingen die ik elk jaar opnieuw wil doen. Daarom heb ik van die specifieke wensen óók nog een leuke-dingen-doen-lijst gemaakt. Want wederom: opschrijven is uitvoeren!

Mijn 100 wensenlijst is voornamelijk privé ingericht. Er zijn maar 12 wensen gefocust op werk en carrière:

 • Ik doe een leuke opdracht in de cultuursector
 • Ik doe een leuke opdracht in de reissector
 • Ik doe een leuke opdracht over boeken en lezen
 • Ik schrijf een boek dat succesvol wordt
 • Ik redigeer een non-fictieboek
 • Ik redigeer een roman
 • Ik vertaal een roman vanuit het Engels naar het Nederlands
 • Ik vind met gemak opdrachten waar ik gelukkig van word en goed voor betaald wordt
 • Ik publiceer een artikel in een tijdschrift
 • Ik werk voor een hogeschool of universiteit
 • Ik maak van een nog te ontdekken hobby mijn werk en verdien er geld mee
 • Ik verkoop mijn eigen online producten/diensten

Maar ik kan me goed voorstellen dat je een werkgerichte wensenlijst maakt. Met grote wensen, zoals CEO worden van een grote international, en kleinere wensen, zoals op kosten van de baas een verdiepende opleiding doen tijdens werktijd.

Het verschil tussen doelen en wensen

Doelen behalen en wensen laten uitkomen zijn beide gericht op persoonlijke vervulling, maar er is wel een verschil.

 • Wanneer je doelen wilt behalen, zet je objectieve, specifieke, meetbare en haalbare stappen op weg naar een gewenst resultaat.
 • Wanneer je wensen wilt laten uitkomen, probeer je vaak subjectieve of onbepaalde verlangens te laten uitkomen, waarvoor geen specifieke acties (lijken te) bestaan.

Toch kun je wel degelijk zelf iets doen om je wensen laten uitkomen. Want als je achterover leunt en wacht tot er iemand met een wonderlamp langskomt, kun je sowieso lang wachten.

Heb je eenmaal een 100 wensenlijst gemaakt, dan kun je deze bijvoorbeeld uitprinten en bij je werkplek hangen. Of op je bureaublad zetten en wekelijks even aanklikken en doorlezen. Of er een website van maken en je voornemen om wekelijks een update te schrijven ;) Je gaat all in of je gaat niet, hoor ik mezelf denken.

Ten tweede is het belangrijk om stappen te gaan zetten om je wensen uit te laten komen:

 • Maak je wensen concreet: Definieer wat je precies wilt en maak eventueel stappenplannen met kleine stapjes waarmee je je wens dichterbij kunt brengen. Oftewel: kijk of je van een wens een doel kunt maken.
 • Houd focus: Verlies je wensen niet uit het oog en blijf gemotiveerd en gefocust door je aandacht steeds weer naar je wensen toe te brengen.
 • Blijf positief: Ook als je denkt dat het onmogelijk is wat je wilt, blijf positief en geloof in jezelf en de wereld om je heen. Een wens hoeft niet morgen uit te komen, wellicht heb je zelfs nog 30 jaar de tijd.
 • Deel je wensen: Vaak kun je de hulp van de buitenwereld goed gebruiken bij het laten uitkomen van je wensen. Maar als mensen niet weten dat jij bepaalde wensen hebt, kunnen ze je ook niet helpen. Deel je wensen dus met anderen.

100 wensenlijst als leidraad voor je leven

Ook al lijken je wensen onmogelijk of liggen ze ver in de toekomst, een 100 wensenlijst is dus een ontzettend goede manier om te bedenken wat je nú met je tijd en je leven wilt doen.

Want als je CEO wilt worden van een grote international, is het niet zo verstandig om nu te blijven plakken bij een kleine ngo. En in het geval van de door-de-baas-betaalde opleiding, is het handig om nu ook al je eigen tijd en geld te investeren in het uitbreiden van je kennis om je baas te laten zien dat het je menens is.

Mijn overkoepelende wens is momenteel meer vrijheid, creativiteit, werkplezier en ontwikkeling te ervaren in mijn werk als zelfstandige. En mijn sabbatical gebruik ik deels om mijn zakelijke wensen concreet te maken en om de tijd te hebben om er de focus op te kunnen leggen.

Mijn 100 wensenlijst is mijn tweede project van deze drie maanden. Ik ga een website opzetten en deze wekelijks updaten met de wensen en leuke dingen die ik inmiddels gedaan heb. Met af en toe een blog over de vorderingen die ik maak.

Vandaar dat ik mijn persoonlijke 100 wensenlijst de wereld ingooi. Want wat je in de spotlight zet, krijgt aandacht, en wat je aandacht geeft groeit. En laat dat nou net de bedoeling zijn! Dus als je een leuke tip hebt waarmee ik aan één van mijn huidige (carrière)wensen kan werken: laat het me weten!

En laat het me ook vooral weten als jij een 100 wensenlijst hebt gemaakt en wat het je heeft gebracht!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)