Is een business coach een goed idee?

Ik werk stap voor stap aan mijn doelen, ik ga vooruit. Maar... zijn mijn doelen eigenlijk wel goed?

De weken vliegen voorbij, ik ben druk, leer nieuwe dingen, heb volle dagen op kantoor waar ik blij van word, maar...

Doe ik wel de juiste dingen?

Waarom besteed ik bijvoorbeeld zo weinig tijd aan dat ene project dat ik na mijn sabbatical de lucht in wil gooien? Hoe ga ik daar eigenlijk klanten voor vinden straks? Heb ik wel de juiste doelgroep gekozen? En moet ik dan gaan adverteren op sociale media? Hoe doe ik dat?

De weg van freelancen naar ondernemen ligt boordevol vragen...

Zoals: zou een business coach een goed idee zijn?

Iemand die mij helpt bij al mijn businessvragen. Niet door er antwoord op te geven, maar door mij zelf de antwoorden te laten vinden. Nouja, een kant-en-klare-oplossing naar veel geld zou ook wel leuk zijn, maar laten we realistisch blijven.

Ik doe zoals ik altijd doe. Ik ga googelen. (My goodness, ik ben zo blij dat ik niet vóór de jaren tachtig geboren ben!)

Een inkoppertje: "Het feit dat je zelfstandig ondernemer bent, betekent nog niet dat je weet hoe je moet ondernemen." Touché.

En ik lees ook iets wat ik het afgelopen jaar zelf al veelvuldig heb ontdekt: alle succesvolle, grote ondernemers hebben een business coach. Hebben ze die niet, dan hebben ze sowieso een aantal mensen om zich heen die een objectieve blik werpen op de strategieën en processen in hun bedrijf.

Wat doet een business coach?

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het bepalen van je doelen en het ontwikkelen van een plan om deze doelen te bereiken. Een behoorlijke uitdaging. Hier kan een business coach van onschatbare waarde zijn.

Een business coach kan je adviseren over de beste manieren om jezelf te positioneren in de markt, nieuwe klanten aan te trekken en je bedrijf te laten groeien. Maar zo iemand kan ook helpen bij het identificeren van obstakels en uitdagingen die je belemmeren om succesvol te zijn. Van tijdsmanagement tot zichtbaarheid en van personal branding tot salestechnieken.

Daarnaast kan een business coach je begeleiden bij het ontwikkelen van de (in mijn ogen essentiële) vaardigheid om realistische doelen te stellen - en hoe je de nodige stappen zet om deze doelen te bereiken.

Dat klinkt precies als iets waar ik iets aan zou hebben.

Wat zijn de voordelen van een business coach?

Een nadeel van een business coach is natuurlijk dat deze geld kost. Duh. Je wilt zelf ook betaald krijgen voor je werk.

Maar waar je als tekstschrijver of fotograaf iets 'tastbaars' levert, zoals een goede tekst of professionele foto's, vind ik het lastig om in te schatten hoe een business coach van waarde kan zijn. Wat zal zo iemand voor me doen? Zal het mijn geld waard zijn? Is een business coach echt wel een goed idee?

Maar de voordelen vliegen me om de oren.

Ja, een business coach is handig, want zo iemand:

1. Helpt bij het stellen van duidelijke doelen

Een business coach kan je helpen bij het stellen van duidelijke én haalbare doelen. Ze kunnen je wijzen op de sterke en zwakke punten in jezelf en je bedrijf. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een strategie om je doelen te bereiken.

2. Geeft objectief advies

Een business coach kan objectief advies geven over zakelijke beslissingen en uitdagingen waar je als freelancer mee te maken krijgt. Ze kunnen je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen op basis van hun expertise en ervaring.

3. Begeleidt bij de ontwikkeling van vaardigheden

Een business coach kan je begeleiden bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden die je nog mist.

4. Biedt ondersteuning en aanmoediging

Een business coach kan een waardevolle bron van ondersteuning en aanmoediging zijn. Ze zijn onbevooroordeeld en onpartijdig. Het is hun doel je aan te moedigen om vooruitgang te boeken en je verantwoordelijk te houden voor je acties.

De juiste business coach vinden

Ik krijg steeds meer het idee dat een business coach in de arm nemen een goed idee is. Want wat ga ik doen nadat mijn sabbatical voorbij is..? De hulp van een onbevooroordeeld persoon die mij kan ondersteunen, kan ik goed gebruiken.

Ik googel rustig verder naar een business coach in Utrecht.

Ik bekijk een aantal websites en bedenk me al snel dat ik graag een coach wil die kinderen heeft. Want hoe inspirerend de ondernemers die ik volg ook zijn, de meesten hebben geen kinderen. En dat kan onbeduidend lijken, maar met sommige tips kan ik dan gewoon niets. Ik wil dat een coach heeft geleefd hoe het kan zijn om (jonge) kinderen te hebben. Die uit ervaring weet dat je dagen dan niet altijd gaan zoals je wilt.

Want hoezo Miracle Morning... (een methode om vroeg op te staan en je dag te beginnen met een set van positieve en productieve ochtendrituelen). Mijn morning begint als ik geluk heb om 06:15 en als ik pech heb staat er om 05:00 al een kind aan mijn bed. Dus mijn dag begint vroeg, en ook zeker productief en efficiënt - met kinderen aankleden, boterhammen smeren, broodtrommels klaarmaken, de vaatwasser uitruimen en op tijd de deur uit - maar ongestoorde, rustige tijd voor mezelf is vrij onmogelijk te maken.

Toevallig kom ik iemand tegen die zich in haar coaching lange tijd enkel gericht heeft op moeders. Iemand die vanwege de gezondheid van haar kind lang niet op volle sterkte heeft kunnen werken. Iemand die net deze week weer met vol enthousiasme is begonnen met ondernemen. Op een manier die ik zelf ook nastreef: met voldoende tijd voor de leuke dingen des levens (zoals 'wandelmama' zijn: op maandagochtend met de forenzen de trein in om 20 kilometer te gaan wandelen voordat je in de middag nog een paar uurtjes werk meepakt.)

Het lijkt alsof het zo moet zijn.

Ze heeft veel ervaring met coachen, ze heeft ervaring als ondernemer-met-kind, ze heeft passie, ze is enthousiast.

Bovendien heeft ze deze maand een crazy korting van 48% - deels vanwege haar verjaardag (raad eens hoe jong ze is geworden).

En de dag voordat ik haar spreek, word ik gewezen op een fonds voor ondernemers in de creatieve sector (Werktuig PPO - ja, een heel inspirerende en creatieve fondsnaam, haha), dat 33% van je factuur vergoedt als ze je aanvraag goedkeuren.

Ik besluit in het diepe te duiken en van geheel 2023 een speciaal ontwikkelingsjaar te maken.

Ik besluit om met business coach Glancy in zee te gaan.

--> We beginnen in de week dat mijn persoonlijke ontwikkelingssabbatical van 3 maanden ten einde loopt.

--> We eindigen in de week dat ik 40 jaar word.

Tussendoor vieren we ook nog mijn 3-jarige bestaan als zelfstandig ondernemer.

Of een business coach een goed idee is, kan ik dus nog niet bevestigen, maar ik ben er wel helemaal klaar voor!

En voor iedereen die ook een business coach overweegt: de grandioze korting was oorspronkelijk alleen geldig in februari, maar... als je via mij met Glancy in zee gaat, krijg je die 48% korting ook nog in maart. En in die eerste samenwerking zit al meteen mijn eerste business les verscholen ;)

Ja, ik wil betere teksten (en meer)