Als je geen doel stelt, haal je hem zeker niet

De keuze om een drie maanden lange persoonlijke ontwikkelingssabbatical te nemen, heb ik erg snel gemaakt. Binnen enkele dagen. Al weet ik dat het idee eigenlijk al veel langer in mijn onderbewuste ronddrijft.

Ik had namelijk al langer behoefte aan werktijd voor mezelf. Om meer vrijheid te voelen en meer creativeiteit toe te laten. Maar ook om de gewenste switch van freelancer naar ondernemer te kunnen maken. Vooral in mijn hoofd.

Dus dat was dat. Ik ging niet meer actief op zoek naar nieuwe opdrachten en vertelde overal rond dat ik pas over drie maanden weer beschikbaar zou zijn.

Maar dat is natuurlijk niet genoeg...

Het belang van doelen stellen

"Welke kant moet ik op?"

'Waar wil je naartoe?'

"Dat maakt me niet zoveel uit."

'Dan maakt het niet uit welke kant je opgaat.'

~Alice en de Cheshire kat

Als je geen doel stelt, haal je hem zeker niet.

En dat terwijl doelen stellen van groot belang is. Het helpt ons namelijk om gericht te werken aan wat we willen bereiken. Het geeft ons een richting en een focus. Het helpt ons om onze energie en middelen efficiënt te gebruiken. Bovendien helpt doelen stellen ook om onze prestaties te meten. Zonder doelen kun je eigenlijk niet weten of je vooruitgang hebt geboekt of niet. Of je de juiste kant op bent gegaan.

Het stellen van doelen is ook een manier om onze motivatie op peil te houden. Met een doel in je achterhoofd of op de horizon, kun je je concentreren op een beloning. De beloning die je aan jezelf beloofd hebt te ontvangen als je je doelen bereik. Kortom, doelen stellen is een belangrijk onderdeel van persoonlijke en professionele groei en succes. En een vereiste wanneer je op pad gaat, op zoek naar nieuwe bestemmingen.

Dus, mijn beslissing was gemaakt en nu was het tijd om er eens even goed voor te gaan zitten. Om te bepalen wat ik eigenlijk uit deze drie maanden zou willen halen.

Valkuilen bij doelen stellen

Maar voordat ik ook maar aan doelen kon gaan denken, kwam ik al bij mijn valkuilen terecht.

Nare dingen zijn dat, valkuilen.

Je ziet ze ook meteen voor je: in het bos, waar je lekker aan het kuieren bent. Een vreemde hoop bladeren op een vreemde plek. Als je niet oplet en met je hoofd in de wolken verder wandelt, val je door de bladeren heen een diepe kuil in. Met scherpe staken die uit de aarde omhoog steken, als je dubbel pech hebt. En dan zit je daar. Gewond. Is je been niet gebroken, dan heeft je ego wel een rauwe knauw gekregen. En hoe kom je hier nu uit? Hoe kun je verder op je reis naar verlichting, of gewoon leuk werk?

Opletten geblazen dus, onderweg naar je eindstreep.

Valkuilen kunnen ons afleiden van onze doelen en ons terugwerpen in oude gewoonten of slechte keuzes. Bovendien kunnen ze ons onzeker maken en ons vertrouwen in onszelf ondermijnen. Valkuilen kunnen ook leiden tot problemen, omdat ze ons kunnen dwingen om compromissen te sluiten waar we niet comfortabel mee zijn.

Het is dus heel belangrijk om je bewust te zijn van jouw valkuilen. Om actie te ondernemen zodat je de dingen die jou kunnen tegenhouden kunt overwinnen, of nog beter, kunt voorkomen.

Mijn drie belangrijkste valkuilen voelde ik namelijk meteen.

  1. Teveel willen proberen
  2. Blijven hangen in persoonlijke ontwikkeling zonder er vervolgens iets mee te doen
  3. Blokkeren door een continu gevoel van "ik moet straks een keuze maken waarmee ik doorpak"

Drie maanden voelt zo lang. Maar liefst 25% van het hele jaar. Maar elke dag vliegt voorbij. En mijn reguliere werkweek telt maar 28 uur.

Doelen kiezen

Doelen dus. Enigszins realistische doelen het liefst, want ja, je wilt naast groot dromen natuurlijk wel een beetje vertrouwen houden in jezelf en de stappen die je zet.

Van de vele ideeën in mijn hoofd pak ik er vier projecten uit. Dat moet te doen zijn in drie maanden.

Een plan maak ik niet. Want dat haalt meteen de creativiteit en het gevoel van vrijheid weer weg. Ik wil elke dag beginnen met werkplezier als leidraad.

Het is net als ik in 'Manifesteren kun je leren' las: stel een doel en laat het los. Focus niet op de hoe, maar alleen op de wat. Want misschien komen er wel wegen of oplossingen op je pad die je zelf niet zou kunnen bedenken.

Mijn eerste project, daar zit je nu middenin: mijn bedrijfswebsite nieuwe leven inblazen. Onder andere door weer elke week een blog te plaatsen. Maar ook de algemene pagina's hebben nog een update nodig, net als hoe ik straks mijn extra projecten aan de achterkant ga regelen.

De andere projecten houd ik nog even achter de schermen, daarover later meer.

Doelen stellen

Bij elk van de projecten heb ik een meetbaar doel gesteld dat ik eind maart behaald wil hebben. Zo moet deze website straks 12 verse blogs online hebben staan en heb ik 10 blogs alvast ingepland. Bovendien moet ik een paar stappen hebben gezet richting een website die mijn nieuwe weg voor de rest van het jaar goed laat zien.

Ik heb overigens geen idee of dit een slimme strategie is, maar het is simpelweg mijn strategie, die goed voelt. En volgens mij nog best SMART ook (heel slim ja, want specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden).

Ik heb in ieder geval een duidelijk beeld van wat ik wil bereiken en hoe ik dat wil doen. Bovendien besef ik me terdege: het kiezen van doelen is een continu proces, waarbij je voortdurend moet evalueren. Doelen kun je altijd aanpassen.

Elke werkdag zet ik een stap in de goede richting!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)