De kracht van onzekerheid

Als freelancer kan je leven in onzekerheid. Vooral financiele onzekerheid, maar ook onzekerheid of je wel genoeg waarde kunt bieden en of het niet raar is dat je geen passie hebt. Maar als je elke onzekere gedachte serieus zou nemen, heb je geen leven. En dat hoeft gelukkig ook niet, want onzekerheid kan ook een kracht zijn.

Want zet je juist niet nét dat stapje extra als je denkt dat je het nog niet goed genoeg kunt..?

Het impostersyndroom

Vaak zijn mensen die denken dat ze ergens niet goed in zijn, juist veel beter dan ze denken - dit omdat ze alles op alles zetten om 'ontmaskering' te voorkomen. Ze maken zichzelf wijs dat ze er niet goed in zijn.

Die angst is meestal niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar op hun gedachten over de werkelijkheid.

Zoals ik eerder al eens schreef: Iedereen heeft van tijd tot tijd last van het 'impostersyndroom': "Wanneer ontdekt iedereen dat ik eigenlijk helemaal niets kan?" Dit komt voort uit de angst dat je niet goed genoeg bent.

Onzekerheid kun je dus ook zien als een vorm van perfectionisme. Want wanneer je onzeker bent over wat je kunt en doet, ben je dus eigenlijk goed in zelfreflectie. Je ziet wat er beter kunt en gaat daarmee aan de slag. Dit brengt groei en ontwikkeling.

Zekerheid werkt remmend

Het kan verleidelijk zijn om te proberen alle onzekerheid weg te nemen door bijvoorbeeld te streven naar een stabiele klantenkring en een voorspelbare omzet. Oeh, nou, dat zou ik wel willen ja!

Alhoewel... ik denk terug aan de tijden dat ik dit had, en toen kwam verveling weleens om de hoek kijken. Want als je te veel focust op het vermijden van onzekerheid, mis je misschien wel de kans om te groeien en te ontwikkelen.

Het is niet voor niets dat ik met open armen begon aan een persoonlijke ontwikkelingssabatical zonder angst om niet genoeg te verdienen - ik had uitdaging nodig.

De uitdaging van onzekerheid

Zeker, zekerheid is fijn, het is veilig. Lekker binnen je comfortzone (een heerlijke zone, al zeg ik het zelf). Maar een scheutje onzekerheid maakt het leven wel interessanter.

nzekerheid kan je uitdagen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe markten te verkennen. Het kan je dwingen om creatiever te denken en jezelf uit te dagen om te innoveren.

Door onzekerheid te accepteren, ontwikkel je veerkracht en leer je om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Zo kun je onzekerheid dus in positieve zin gebruiken.

Of, zoals ik laatst ergens las: "Onzekerheid maakt het leven levendig".

Onzekerheid omarmen

Wat ik met al deze theoretische kennis doe? Ik sla het op in mijn hoofd, ik probeer ernaar te leven. Ik probeer elke dag opnieuw de onzekerheid van het ondernemerschap te omarmen. Want de vrijheid die het biedt, daar kan geen vaste baan tegenop.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)