Hoe sluit je een blog af?

Hoe schrijf jij jouw uitsmijter: met een hele of kapotte dooier? Say what? Onderzoeksrapporten eindigen met een conclusie (en een rijtje bijlagen). Maar hoe sluit je een blog af, een column of een artikel 'ter leering ende vermaeck'? Ik zie heel vaak dat blogs of artikelen geen goed afsluitend einde hebben. En dat is zo zonde! Vooral omdat het zo gemakkelijk is.

Waarom een goede afsluiting belangrijk is

Wij mensen willen graag het gevoel hebben dat we vinkjes kunnen zetten. Dat 'het cirkeltje rond is'. Ga maar eens na bij jezelf. Als je een artikel leest, wanneer is het voor jou dan 'af'? Wanneer kun je voor jezelf dat mentale vinkje zetten en doorgaan naar de volgende taak op je lijst?

Wanneer een artikel een fijne afsluiting heeft, heb je het gevoel dat je hebt begrepen wat er in het artikel staat. Je onderbewustzijn vertelt je dat de schrijver alles behandeld heeft wat er behandeld moet worden - omdat het artikel op een goede manier is afgerond.

Als schrijver wil je dat natuurlijk ook doen: je lezers helpen bij het afvinken van hun vinkjes. En ervoor zorgen dat ze jouw informatie begrijpen. Daarnaast kun je ze met de juiste afsluiting nog tot actie aanzetten ook.

5 manieren om je blog af te sluiten

Er is geen specifieke juiste manier om een blog af te ronden. Een blog zou prima tien verschillende soorten einden kunnen hebben, waarbij elke versie even goed is. De lijst van mogelijkheden is eindeloos. Hoe je een blog afsluit, ligt natuurlijk een beetje aan je doelgroep, aan het doel wat je met je artikel wilt bereiken en hoe je pet op dat moment staat. Maar de onderstaande vijf manieren worden vaak gebruikt.

1. Ga terug naar het begin en maak het verhaal rond

Verwijs in je afsluiting naar je intro en alle informatie die je onder de tussenkopjes behandeld hebt. Deze manier gebruik ik altijd bij lange SEO-blogs. Het is namelijk de beste manier om een soort mini-samenvatting te geven én je keyword nog eens te gebruiken.

2. Stel een (retorische) vraag die je lezer aan het denken zet

Je stelt een vraag - waar je geen antwoord op verwacht. Het gaat erom dat je je lezers uitdaagt nog eens goed na te denken over wat je geschreven hebt. Met een dergelijke vraag probeer je je lezers aan te zetten om jouw informatie te onthouden én te gebruiken.

3. Geef een aanbeveling en/of roep op tot actie

Roep op tot actie of geef een aanbeveling als je serieus wilt dat je lezers iets specifieks doen na het lezen van je blog. Bijvoorbeeld als je wilt dat mensen doneren, vrijwilligerswerk gaan doen, stoppen met vis eten of geen afval meer op straat gooien. Dan zeg je dat tegen ze. Niet cryptisch, maar precies wat je bedoelt.

4. Geef een wijze levensles

Je zoomt uit van je specifieke verhaal en geeft een algemene levensles waar je lezer mee verder kan. Dit doe je wanneer je blogt over een negatief onderwerp, maar je lezers niet met een vervelend gevoel 'naar huis wilt sturen'. Een quote is hiervoor vaak heel geschikt.

5. Voorspel de toekomst

Je geeft dan je eigen mening, je voorkeur, of je verwachting van de toekomst als je geen zwart-op-wit-advies kunt of durft te geven. Bijvoorbeeld omdat het vakgebied zich continu ontwikkelt. Dat geeft je bovendien een goede reden om over een jaar weer over hetzelfde onderwerp te bloggen - en te kijken of je voorspelling is uitgekomen.

En die uitsmijter dan?

Vandale noemt een uitsmijter een 'kernachtig slotwoord'. Een interessante afsluiting dus. Maar ook 'iemand die de taak heeft lastige bezoekers van een discotheek de deur uit te zetten' en 'brood met spiegeleieren'. Oftewel: één woord voor drie compleet verschillende dingen.

En dat is de 'geschreven uitsmijter' ook: een diverse manier om je blog af te sluiten, in compleet verschillende stijlen. Bijvoorbeeld met een nadenkertje, een verrassend nieuwtje, een paradox of ironie. Je geeft iets extra's mee aan het einde van je blog. Humor is hier kenmerkend in. En officieel is de dooier van een uitsmijter dus heel, maar als jij hem kapot wilt prikken, dan is dat helemaal aan jou!

Hebben jouw blogs altijd een afsluiting? En hóe sluit je een blog meestal af? Kun je hier variatie in aanbrengen? Succes!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)