Blogs: de waarde van interne links

Door interne links te plaatsen, help je je lezers. Ook help je Google. En daarmee help je weer jezelf. Want er komen meer lezers, die je ook weer kunt helpen. En ga zo maar door!

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie: het optimaliseren van je teksten voor de zoekmachine. (SEO basics voor iedereen.) Dit werkt voor een groot deel met weblinks: hoe meer links er naar je website verwijzen, hoe hoger Google je plaatst in de zoekresultaten. Hierbij zijn vooral externe links van belang. Want je kunt wel op jezelf stemmen met een interne link, maar dat telt natuurlijk niet even zwaar mee. Toch zijn interne links wel belangrijk. Om drie redenen.

1. Je helpt je lezers

Je verwijst lezers naar andere interessante zaken op je website. Dingen waar ze al naar op zoek waren, of waarvan ze bij het zien van de link denken: hee, dat is ook interessant! Je helpt je lezers dus aan relevante informatie, waarbij ze ook nog eens langer op je website blijven. Zorg ervoor dat je lezers zelf geen moeite hoeven doen om jouw content te vinden. Wij mensen zijn lui, dus als informatie waar we in geïnteresseerd zijn ons op een presenteerblaadje wordt aangeboden… dan zijn we daar blij mee.

2. Je helpt Google

Google is een machine die leert van de links die hij tegenkomt en bezoekt. Ten eerste 'denkt' Google: hoe vaker er een link naar een blog gaat, hoe belangrijker deze blijkbaar is. Ten tweede: Google gaat je gehele website beter begrijpen als er van de ene blog een logische link gelegd wordt naar een andere, gerelateerde blog. En nou ja, wie Google helpt, helpt natuurlijk ook zichzelf. Want je vergroot hiermee de kans dat je hoger scoort in Google.

3. Je helpt jezelf

Je zou je interne links ook kunnen inzetten om lezers naar je pagina's te leiden die je graag onder de aandacht wilt brengen. Zo kun je ervoor zorgen dat pagina's die met Google lastig gevonden worden (bijvoorbeeld omdat ze zoveel concurrentie hebben), wel onder de aandacht komen bij mensen die toch al op je site zijn. Dan blijven ze dus langer lezen en dat is voor Google een goed teken.

Ja, het is één grote vicieuze cirkel - en dat is ook de bedoeling!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)