Zo kun je zelf je website verbeteren

Webteksten verbeteren begint niet met schrijven. Om je website te verbeteren, moet je eerst weten wat je precies wilt vertellen.

Beantwoord deze 3 vragen om je website te verbeteren

In de afgelopen weken heb ik vier websites onder de loep genomen. Vier hele verschillende websites. Van een psycholoog, een muzikante, een consultancybedrijf en een non-profit. De originele vraag was of ik de webteksten kon verbeteren. Maar om dat te doen, moest ik eerst in de menustructuur duiken. Want om een website te verbeteren, moet je eerst weten wat de website precies wil vertellen.

Vaak kwam ik daar niet alleen uit. Want, je herkent het vast wel, de meeste websites hebben meerdere 'doelen'. Een consultancybedrijf wil klanten aantrekken, maar ook werknemers. Een muzikante kan optredens verzorgen, maar ook trainingen. Ik kwam erachter dat de eigenaren van de websites altijd eerst drie vragen moesten beantwoorden voordat ik aan de slag kon met de teksten.

1. Wat is de doelgroep van je website?

Wie wil je aanspreken? Wie gaat je website lezen? Wie gaat er beslissingen nemen naar aanleiding van jouw website? Wil je de eindgebruiker aanspreken of de geldschieter? Zijn je huidige abonnees belangrijker, of potentiƫle abonnees? Zijn bezoekers al bekend met jouw branche, of niet?

2. Wat is het doel van je website?

Wat wil je precies met je website bereiken? Het doel van je website is gebaseerd op je doelgroep. Wat moeten lezers doen op je website? Welke informatie wil je geven? Welke vragen wil je beantwoorden? Wat wil je doelgroep weten? Wat is belangrijk voor ze?

3. Hoe wil je gevonden worden?

Denk aan je doelgroep en denk aan aan Google. Stel dat mensen iets zoeken in Google. Bij welke vragen zouden ze dan bij jou terecht moeten komen? Hoe schrijven ze die op in Google? Kun je deze vragen beantwoorden? Zo ja, beantwoord die op je website. Zo nee, waar gaat het dan mis?

Een website verbeteren, of webteksten verbeteren, dat begint dus niet met schrijven. Dat begint met uitzoekwerk. Met heel veel vragen stellen. Met diep nadenken. Als je antwoord kunt geven op deze drie vragen, dan kun je je website zelf al veel beter maken. Succes!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)