Wil je beter leren schrijven of redigeren? (Met tips)

Heb jij moeite met schrijven, of zou je liever meer willen leren over redigeren? In deze blog krijg je een paar tips over beide.

Schrijven of redigeren: wat wil je leren?

Ik schreef er al eens een blog over: wat is het verschil tussen schrijven en redigeren? "Voor mij een makkelijke vraag, maar niet voor iedereen. Het korte antwoord: schrijven is de woorden op papier zetten, redigeren is de woorden in de juiste volgorde zetten."

Schrijven

Ons mooie alfabet heeft 26 letters. Met deze letters maak je woorden en met de woorden vorm je zinnen. Meerdere zinnen worden alinea's en meerdere alinea's worden paragrafen. Of je nu een mail, een blog of een boek schrijft, je schrijft. Of je dat nu met pen en papier doet, of op je computer met het toetsenbord. Je hebt een boodschap in je hoofd en die schrijf je op. Vind je schrijven lastig? Hier een paar tips:

Redigeren

Eigenlijk is redigeren een ander woord voor 'nakijken'. Je leest je tekst na om te kijken of er geen fouten of gekke dingen instaan. Je kunt dit doen op het gebied van spelling en grammatica, maar ook op het gebied van structuur. Echt goed redigeren betekent alles nakijken. Let je alleen naar spelling en grammatica, dan ben je niet aan het redigeren, maar aan het corrigeren. Wil je meer leren over redigeren? Hier een paar tips:

Waar wil jij meer over leren? Hopelijk kom je met de bovenstaande artikelen een goed eind op weg. Heb je nog vragen, dan kun je natuurlijk altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)