Leer schrijven van elkaar

Zelfs de beste schrijvers doen het niet allemaal goed. Iedereen maakt fouten. Ook bestsellerauteurs hebben een redacteur. Schrijven: je kunt het niet alleen.

Voor de opleiding tot boekenredacteur las ik vol interesse het boek Over redactie van Lisa Kuitert. Het is gepubliceerd in februari 2014 en dus waarschijnlijk enigszins verouderd, maar dat neemt niet weg dat er veel interessante dingen in staan: het werk dat onbekende redacteurs hebben gedaan (en doen!) voor bekende auteurs. Welke taken redacteurs allemaal hebben (en welke dingen ze niet zouden moeten doen). En interessante waarnemingen over de ontwikkeling van het vak. Een vak dat pas een paar decennia in de huidige vorm bestaat en zich steeds verder blijft ontwikkelen.

Om ook tot het speciale 'ras' van boekenredacteuren toe te treden, maken we huiswerk. We redigeren diverse soorten teksten om de verschillende elementen van het vak in de vingers te krijgen. Zo heb ik al een naar het Nederlands vertaald voorwoord van een origineel Engelstalig plantenboek onder handen genomen en een hoofdstuk over 'Elvis in de Bondsrepubliek' met de hand gecorrigeerd, gebruikmakend van internationale correctietekens. Bij de laatste opdracht, een verhalend tijdschriftartikel over fake news en satire, hebben we een titel, intro en tussenkopjes geschreven, net als een informerende kadertekst. Heel leuk om te doen!

Maar wat ook een leuk onderdeel is van het (huis)werk, is het nakijken of bekijken van het werk van medecursisten. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat doen ze beter? Wat heb ik zelf beter gedaan? En hoe zou de oorspronkelijke redacteur dit hebben aangepakt? Want natuurlijk is er niet één 'juiste' manier. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Iedereen heeft andere voorkeuren. En juist door vier verschillende versies van dezelfde tekst te bekijken, kun je dat heel goed zien. En je kunt er ook van leren. Door al onze oplossingen te combineren, zouden we er een geweldig artikel van kunnen maken.

En dat wil ik alle 'schrijvers' onder ons meegeven: vraag eens om feedback. Doe eens precies hetzelfde werk als je collega en vergelijk wat jullie hebben gedaan. Of het nu om een nieuwsbericht gaat, een brief, een vacaturetekst of iets heel anders: wat doen jullie hetzelfde, wat doen jullie anders? Wat past beter in de stijl van het bedrijf waarvoor je werkt, of zou een combinatie juist nog beter werken? Op welke punten kun je van elkaar leren? Wellicht lijkt het in eerste instantie erg tijdrovend, maar het resultaat wordt er zeker beter van! Als je tenminste goed kunt omgaan met feedback, want dat is ook weer iets om te oefenen.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)