Ik word boekenredacteur

Jaja, het is zover, ik ga bijna beginnen met de opleiding Redactie van de Schrijversacademie. Eind november ben ik dan afgestudeerd boekenredacteur en kan ik nieuwe projecten aannemen zoals het redigeren van romans en het begeleiden van auteurs. Het starterspakket met modulewijzer en drie serieuze non-fictie boeken over redactie heb ik inmiddels binnen. Nog even duimendraaien en een vooropdracht doen en de kop is eraf.

Waarom doe ik deze specialisatie?

Onlangs werd ik via LinkedIn benaderd door een connectie van een connectie. Hij vroeg of ik kon helpen bij het redigeren van zijn boek. Dat leek me geen probleem. Als ik lijvige onderzoeksrapporten kan redigeren, dan kan ik immers ook wel een non-fictieboek redigeren. Toch? Alleen bleek het om een roman te gaan. In het Engels. Oh.

Maar een zaadje was wel gepland. Want ik vond het ontzettend leuk om het eerste hoofdstuk van die roman te lezen en van feedback te voorzien. Mijn Engels is van een dergelijk hoog niveau dat ik nog aardig wat goede tips kon geven. Zijn manuscript zou er zeker beter van worden.

Maar dat leek mij niet genoeg. Natuurlijk zou ik zijn boek best naar een hoger plan kunnen tillen, zodat hij ermee naar een uitgever met een 'echte redacteur' zou kunnen gaan. Maar ik wilde zelf die echte redacteur zijn! Ik wil zelf manuscripten beoordelen, leesrapporten schrijven, manuscripten persklaar maken, zetproeven corrigeren en publicaties begeleiden. Dus vandaar dat ik twee maanden geleden op zoek ging naar een opleiding.

Wat ga ik tijdens deze specialisatie bewerkstelligen?

Komende week heb ik een gesprek met de docente. Die gaat me dan onder andere vragen wat mijn doelen zijn. Wat ik concreet af heb aan het eind van de specialisatiemodule. En dat moet ik meetbaar kunnen vertellen. Ik heb er even over nagedacht, en naast de logische zaken (dat ik dus alle taken kan uitvoeren die een boekenredacteur moet kunnen uitvoeren), kwam ik op nog een paar doelen. Aan het eind van 2022 heb ik:

  • een werkweek meegekeken met een redactieassistent
  • een werkweek meegekeken met een bureauredacteur
  • een werkweek meegekeken met een acquirerend redacteur
  • de belofte gekregen om betaald een boek te mogen redigeren (kom maar op!)

Welke doelen heb ik voor 2023?

Ik was meteen op dreef en dagdroomde ook nog even na over de verdere toekomst. Want mijn uiteindelijke reden om deze specialisatie te volgen, is eigenlijk tweeledig:

  • Ik wil als freelancer voor een uitgeverij fictieboeken redigeren
  • Ik wil als nieuwe dienst non-fictieboeken van ondernemers redigeren

Hoe, wat, waar, wat bedoel je, hoe werkt dat dan, ik hoor het je denken. Dat weet ik nog niet. Gelukkig heb ik nog even de tijd om deze plannen verder uit te denken. Mocht je nu al weten dat je me tegen die tijd in wilt schakelen, begin dan maar vast met schrijven, want ook dat kost veel tijd. Wordt vervolgd!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)