Het verschil tussen redacteur en eindredacteur

Ik ben een redacteur. Of ben ik een eindredacteur?

Ik stel mezelf altijd voor als tekstschrijver en redacteur: ik schrijf teksten en ik redigeer ze. Natuurlijk weet ik wel dat er ook eindredacteuren zijn, maar die associeerde ik eigenlijk vooral met boeken, tijdschriften en televisie, niet met onderzoeksrapporten of webteksten.

Totdat ik een training eindredactie tegenkwam, waar als intro stond: "Teksten redigeren met een frisse, kritische blik. De trainer leert je een foutloze tekst schrijven die lekker loopt én goed aansluit bij de doelgroep." Huh, maar dat doe ik toch ook, dacht ik toen.

Ik ging er eigenlijk vanuit dat een redacteur degene is die kijkt of de tekstopbouw goed is, of de laatste paragraaf antwoord geeft op de vraag in de eerste paragraaf, of er begrijpelijke taal wordt gebruikt, of de opsommingen goed zijn, etc, etc.

In mijn ogen keek een eindredacteur (naast het controleren van feiten, het plaatsen van citaten en het beoordelen van de titel) tekstueel 'alleen' nog naar de spelling, grammatica en spelfouten van een tekst.

Dat had ik blijkbaar verkeerd. Dus ben ik dan ook een eindredacteur?

Ik ga het uitvinden, want in maart ga ik de training eindredactie volgen. Eens kijken welke eindredactietaken ik onbewust al uitvoer én natuurlijk welke dingen ik nog kan leren. Zodat ik daarna vol zelfvertrouwen kan zeggen dat ik een eindredacteur ben.

Ohja, je wacht natuurlijk nog op het antwoord uit de blogtitel, want wat is nou het verschil tussen een redacteur en een eindredacteur?

Volgens mij kun je het het beste zo zeggen:

Als eindredacteur ben je óók een redacteur, maar als redacteur ben je niet automatisch een eindredacteur. Als eindredacteur ben je immers de laatste die naar een tekst kijkt, en er kan er altijd maar één de laatste zijn!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)