Schrijf een kerstkaart!

In onze straat doen de buren aan kerstkaartjes. Dan krijg je ineens een kaart door de brievenbus van bijna tien huizen verder, met alleen je huisnummer op de envelop. Op het kaartje zelf staat enkel 'Jan en Mien'. Tja, zulke kerstkaarten hoeven voor mij niet. En Jan en Mien krijgen dan ook geen kaartje van mij terug 'omdat het hoort'. Sorry buren.

Onze directe buren, met wie we wel vaker contact hebben, kunnen dit jaar wel rekenen op een kaartje van ons. Gewoon, omdat het kan. En omdat ik de kerstkaart van onze bierkrat-bouwende-studenten-buren van vorig jaar wel kon waarderen: een fotokaart waarop ze met z'n drieën in kersttrui op de bank zaten. Lekker huiselijk. En dat met 91 bierkratten in de tuin.

Ik heb er zin in om dit jaar bij zeven adressen een leuke kerstgroet door de brievenbus te doen. Om al deze mensen te laten weten dat ik het fijn vind om ze als buren te hebben. En dat ik hoop dat we het komende jaar weer een buurtfeest kunnen doen op het pleintje schuin tegenover. Dat was in september 2019 erg gezellig. En zo leerden we Jan en Mien ook een beetje kennen.

Wie weet krijgen al m'n vrienden en familie dit jaar ook wel weer een kaartje. Gewoon, omdat 2021 net als 2020 toch een jaar was waarin het sociaal allemaal wat minder 'vol' was. En het is altijd leuk om post te krijgen. Tenminste, als er een persoonlijke boodschap op de kaart staat. Want alleen de tekst 'prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar', doet mij niets. Zonde van de kaart en de postzegel denk ik dan.

Dus als ik zeg: "Schrijf een kerstkaart!" dan bedoel ik ook dat je wat moet schrijven:

  1. Schrijf kort op wat je ziet als je terugkijkt naar het vorige jaar van de ontvanger (relatie uitgegaan, nieuwe baby gekregen, familielid overleden, nieuwe opleiding begonnen, geen feestjes mogen geven vanwege corona).
  2. Laat je medeleven blijken door op te schrijven hoe je denkt dat het voor de ontvanger geweest moet zijn. En dit kan dus in negatieve én positieve zin zijn.
  3. Schrijf op wat je de ontvanger wenst voor het nieuwe jaar.

Ken je de ontvanger niet heel goed, of weet je niet of diegene iets impactvols heeft meegemaakt, houdt het dan alleen bij punt drie. Een interessante toevoeging kan in dat geval zijn dat je hoopt diegene het komende jaar wat beter te leren kennen.

Oh, time flies when you're having fun, ik moet de kaarten er vanavond maar eens bij pakken! Heb jij al een kerstkaart geschreven dit jaar?

Ja, ik wil betere teksten (en meer)