Creatief schrijven: de nieuwjaarsbrief

Dit jaar heb ik mijn nieuwjaarsbriefjubileum! Voor het tiende jaar op rij schrijf ik er een. Mijn nieuwjaarsbrief bestaat uit één A4'tje tekst en twee A4'tjes foto's, 'gepubliceerd' als een pdf.

Ik verstuur de brief naar 30-40 familieleden en vrienden. Sommige spreek ik wekelijks, anderen krijgen alleen jaarlijks de brief. Of ze hem lezen, weet ik niet. Maar dat maakt ook niet uit. Want eigenlijk is een nieuwjaarsbrief gewoon een brief naar jezelf.

Ik schrijf deze brief meestal pas in de laatste week van het jaar. Vorig jaar zelfs pas op 1 januari. Want terugkijken op 2020 leek me niet heel enerverend... Maar het verbreken van de traditie leek me ook zonde.

Binnenkort ga ik dus weer aan de schrijf. Over welke onderwerpen ik dit jaar iets te melden heb, zie ik dan wel weer. Net als welke foto's ik erbij plak. Voor mezelf is het elke keer weer een feestje om door mijn jaar aan foto's te scrollen.

Wil jij dit jaar misschien ook beginnen met een nieuwjaarsbrief? Hier een aantal tips.

  • Kies twee, drie, maximaal vier onderwerpen waar je over wil schrijven. Deze kunnen elk jaar hetzelfde zijn, maar passen zich waarschijnlijk naar je leven aan.
  • Houd het kort en bondig. Mensen zijn nieuwsgierig, maar niet geinteresseerd in wat je elk weekend gedaan hebt. Een detail zegt vaak meer dan een verslag van uur-tot-uur.
  • Wees positief. Vooral voor jezelf. Er gebeuren vast genoeg vervelende dingen in je leven, maar het is veel leuker om over tien jaar de positieve dingen terug te lezen.
  • Maak een pdf van je brief. Iedere laptop opent andere bestanden op een andere manier. Alleen een pdf toont hoe jij het gemaakt hebt. Ook op smartphones.

Zo'n brief kost het eerste jaar wat meer tijd. Je moet bedenken waar je over wilt schrijven, je moet een stramien maken om je tekst en foto's in te plakken en je moet bepalen naar wie je zo'n brief wilt sturen. Maar elk jaar dat volgt, wordt het gemakkelijker.

Een paar voorbeelden van mijn onderwerpen van afgelopen jaren:

  • 2020: Corona, zoontjes, werk, vrijetijd
  • 2019: Gezin, werk, vrijetijd
  • 2016: Werken, wonen, cultuur, reizen
  • 2014: Leven, werken, taal, reizen

Wil je mijn nieuwjaarsbrief van vorig jaar lezen ter inspiratie? Of wil je die van dit jaar ontvangen? Stuur me dan een mailtje. Het enige dat ik vraag is jouw nieuwjaarsbrief 'in return' :)

Veel schrijfplezier!

Ja leuk, ik wil jouw nieuwjaarsbrief!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)