Poll: spelling, grammatica of structuur

Welke schrijftips zou jij graag krijgen? Waar loop jij tegenaan bij het gebruik van de Nederlandse taal? Wat vind je moeilijk in je geschreven communicatie?

Deel je mening

In mijn #schrijftips van 2021 in review, heb ik al mijn artikelen uit 2021 ingedeeld in een aantal categorieën. Dit waren overigens andere categorieën dan in 2020. Het is namelijk niet zo dat ik van tevoren bedenk waar ik in een jaar allemaal over ga bloggen. Dat dient zich door het jaar heen een beetje vanzelf aan. Vooral ook in combinatie met lopende opdrachten en trainingen die ik doe. Maar ik ben wel benieuwd: over welke onderwerpen lees jij graag? Daarom open ik deze poll. Om toch een beetje richting te gaan geven aan het nieuwe schrijfjaar.

Spelling, grammatica en structuur

In het kader van daadwerkelijke schrijftips wil ik vragen waar jij het meest moeite mee hebt: de spelling, grammatica of structuur van je mails, artikelen, rapporten en presentaties?

Spelling is hoe je de woorden schrijft. Welke letters je gebruikt. Is het bijvoorbeeld ter aller tijde, ten allen tijde, ten alle tijde, te alle tijde óf te allen tijde?

Grammatica is het systeem van taalregels dat je gebruikt om een goede zin te maken. Bijvoorbeeld over het gebruik van lidwoorden (de, het, een), persoonsvormen (zij, hun, hen), verwijswoorden (dat, wat) en nog veel meer dingen (als/dan, stofgezogen/gestofzuigd).

Structuur is hoe je je tekst indeelt. In kleine teksten kun je dan denken aan alinea's en in grotere teksten, zoals rapporten, denk je ook na over de volgorde van hoofdstukken. Bovendien heeft ook elke zin een structuur: gebruik je komma's, streepjes, haakjes, etc.

Waar heb jij het meeste moeite mee?

Poll: spelling, grammatica of structuur

De conclusie

De poll is inmiddels gesloten en de resultaten vind ik deels verrassend. Dat mensen de structuur het meest lastig vinden, komt me bekend voor. Maar dat mensen spelling lastiger vinden dan grammatica, dat herken ik niet. In mijn redigeerwerk kom ik vaker vervoegingsfoutjes en verkeerde verwijswoorden tegen dan verkeerd gespelde woorden. Interessant! Gelukkig vind ik structuur zelf het leukst om mee te werken, dus daar zal ik nog wat artikelen over gaan schrijven. Mocht je nog jouw mening willen geven, je kunt bij de poll nog steeds commentaar geven.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)