Alle feedback is waardevolle feedback, maar omgaan met feedback is niet altijd gemakkelijk. Met deze 13 tips leer je goed feedback geven en ontvangen. Maar eerst een persoonlijke ervaring.
Als zzp'er omgaan met feedback
Onlangs schreef ik een mail naar een organisatie. Met een voorstel om een artikel voor ze te schrijven. Ik had er een uitgewerkt idee bij gedaan.
Het antwoord: "We zullen je idee bespreken."
Maar een terugkoppeling verwacht ik eerlijk gezegd niet, want dit was de afsluitende paragraaf:
"Tip voor jou: als je over jezelf verteld, spreek dan niet over de tekstuele CHAOS van je klanten. Dat vindt niemand leuk om te horen. Ik vind bijvoorbeeld niet dat wij tekstuele chaos hebben en zou je alleen daarom al niet inhuren."
Hm.
In eerste instantie doet het pijn zoiets te horen, want ik vind 'orde brengen in tekstuele chaos' juist een goed bedachte uitspraak. In die zin kan omgaan met feedback heel lastig zijn. Meestal is feedback niet persoonlijk bedoeld, maar dat kan wel zo voelen (vooral voor zzp'ers).
Maar ik weet: alle feedback is waardevolle feedback. Dus ik vroeg mezelf: waarom vind ik het eigenlijk een goede uitspraak? Juist, omdat ik het zo heerlijk vind om orde te scheppen in tekstuele chaos! Ik zie het helemaal niet als iets negatiefs.
Echter, de schrijfster heeft natuurlijk een punt. Een heel goed punt. Niet dat ik denk dat werkelijk iedereen deze uitspraak vervelend zal vinden. Een aantal grotere bedrijven zullen zich hier inderdaad wel in herkennen en de medewerkers zullen zich niet persoonlijk aangesproken voelen, MAAR het is waarschijnlijk niet de beste omschrijving.
En wat ik doe is bovendien zoveel meer.
Dus ben ik er, na twee dagen sudderen, even voor gaan zitten.
Vanaf nu is mijn headline niet langer 'Redigista brengt orde in tekstuele chaos' maar 'Redigista transformeert teksten tot vloeiende verhalen'.
Zo heb ik de feedback op een positieve manier gebruikt, zoals deze ook bedoeld was. Hopelijk levert het mij vele nieuwe klanten op ;)
Feedback geven en ontvangen
Ook heeft deze feedback mijn dienstverlening weer even aangescherpt. Want ik besefte mij wederom dat niet iedereen (ongevraagde) feedback op prijs stelt. En wanneer mensen wel graag feedback willen, bijvoorbeeld mijn klanten, dan nóg kan het lastig zijn hiermee om te gaan.
Dus ik zorg er altijd voor dat mijn feedback aan de onderstaande punten voldoet.
6 tips om goed feedback te geven
Deze tips kun je toepassen in digitale feedback, maar ook in een gesprek.
- Wees specifiek: Richt je feedback op specifieke gedragingen, prestaties of aspecten waarop de persoon invloed kan uitoefenen. Vermijd vage opmerkingen en benoem concrete voorbeelden.
- Wees constructief: Zorg ervoor dat je feedback opbouwend is en gericht is op verbetering. Geef suggesties of ideeën over hoe de persoon hun prestaties kan verbeteren.
- Blijf objectief: Geef feedback gebaseerd op feiten en observeerbare situaties, in plaats van aannames of persoonlijke meningen.
- Houd het in perspectief: Plaats de feedback in de juiste context en zorg ervoor dat het evenwichtig is. Benadruk niet alleen punten voor verbetering maar ook sterke punten (als die er zijn).
- Volg op: Controleer of de persoon de feedback begrepen heeft en bied indien nodig ondersteuning aan bij het implementeren van de suggesties. Bied de mogelijkheid om verder te praten of vragen te stellen.
En als no-brainer natuurlijk:
- Wees respectvol: Toon respect en empathie naar de persoon. Houd de feedback gericht op het gedrag of de prestaties, niet op de persoon zelf.
7 tips om goed feedback te ontvangen
De onderstaande tips zijn toegespitst op digitale feedback. Dit kan extra uitdagend zijn, omdat de non-verbale signalen en nuances van een persoonlijk gesprek ontbreken.
- Lees de feedback zorgvuldig door: Neem de tijd om de feedback grondig te lezen en te begrijpen. Let op specifieke punten, suggesties en vragen die in de feedback naar voren worden gebracht.
- Neem afstand en reflecteer: Als je emotioneel reageert op de feedback, neem dan even afstand voordat je reageert. Geef jezelf de tijd om te reflecteren op de feedback en je gedachten te ordenen voordat je reageert.
- Stel verduidelijkende vragen: Als iets niet duidelijk is in de digitale feedback, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen. Stel vragen om beter inzicht te krijgen in de intenties en de specifieke punten die worden genoemd.
- Vermijd defensieve reacties: Probeer niet defensief te reageren, zelfs als de feedback negatief of kritisch is. Wees open voor verschillende perspectieven en probeer de feedback objectief te bekijken.
- Wees dankbaar en toon waardering: Bedank de persoon die de feedback heeft gegeven voor hun tijd en moeite. Toon waardering voor hun eerlijkheid en de moeite die ze hebben genomen om je te helpen groeien.
- Zoek naar patronen en consistentie: Als je vergelijkbare feedback van meerdere mensen ontvangt, let dan op de patronen en consistentie in de feedback. Dit kan wijzen op gebieden waar je aan kunt werken en jezelf kunt verbeteren.
- Focus op groei en verbetering: Richt je op de mogelijkheden voor groei en verbetering die de feedback biedt. Identificeer concrete acties die je kunt ondernemen om aan de feedback te werken en jezelf te ontwikkelen.
De directeur heeft van mij al een oprecht bedankmailtje teruggekregen en ik sta nog altijd open voor meer feedback!
Omgaan met feedback is een skill die te leren is. Hoe ga jij dat de volgende keer doen?