Beter leren schrijven (op kosten van de overheid)

Ik hou ervan om af en toe wat nieuws te leren. SEO, doelen stellen, webtoegankelijkheid, eindredactie, het gaat alle kanten op. Soms kan dat gratis, zoals bij GoodHabitz en Soofos, als je lid bent van de bibliotheek. Maar meestal kost dat wel wat centen. Daarom is het STAP-budget van de Rijksoverheid ook zo interessant.

Als je werkt of op zoek bent naar werk, kun je vanaf 1 maart een STAP-budget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Van maar liefst €1.000,- euro per jaar. Met dit budget STimulering Arbeidsmarkt Positie kun je een opleiding, training of cursus volgen om aan je carrière te werken. Beter leren schrijven hoort daar natuurlijk ook bij.

Natuurlijk zitten er wel wat voorwaarden aan. Zo kun je niet élke training doen en kun je ook achter het net vissen als heel Nederland tegelijk een aanvraag doet. Maar de kans is groot dat je wel een leuke cursus of opleiding kunt vinden die bij je past. Bijvoorbeeld zakelijk schrijven, schrijven voor het web of effectief communiceren.

Zelf ben ik aan het overwegen om me te laten bijscholen als boekenredacteur. Zodat ik leer hoe ik manuscripten van fictie en non-fictie kan redigeren en auteurs kan begeleiden. De uitgeverijwereld induiken, dat lijkt me wel wat. Maar ook leren illustreren kan me helpen mijn werkveld (in een andere richting) te verdiepen. En het idee van archivistiek ligt ook nog steeds op de plank. Wat een keuzes! En wil ik het allemaal? Volgend jaar weer een kans. Want elk jaar kun je weer een nieuw STAP-budget aanvragen.

Welke opleiding ga jij doen? #schrijftips

Ja, ik wil betere teksten (en meer)