Voorkom vastlopen tijdens het schrijven

Soms (vaak) kom ik even niet op een woord. Ja, ook tekstschrijvers hebben hier wel eens last van. Wat ik dan doe? Blijven schrijven.

Net had ik het nog, ik was bezig met een blog. En ik kwam maar niet op een woord. Bijna had ik al een appje getypt naar een collega. Maar net op tijd besloot ik: ik ga dit niet aan haar vragen, ik ga net zo lang schrijven totdat ik er zelf op kom. Terwijl ik in mijn flow blijf.

Want het is heel gemakkelijk om de flow van het schrijven kwijt te raken. Doordat je ergens door wordt afgeleid. Zoals het niet kunnen bedenken welk woord je precies zoekt. En dat wil je proberen te voorkomen. Dus, wat deed ik?

Schrijf je gedachten op

Ik drukte twee keer op enter in het document waarin ik bezig was. En ik begon te schrijven alsof ik aan mijn collega iets vroeg:

Aaahh, ik kom niet op een woord... Het is een soort van antoniem van zakelijk of professioneel, maar het is niet privé of persoonlijk. Het gaat erom dat je soms zakelijke mails schrijft, maar dat de meeste mails ... zijn. Van ... toon zijn. Of zoiets. Hoe heet dat ook alw

En toen kwam er ineens een woord in me op: casual. Ja, dat was het wel ongeveer. Maar niet helemaal. Want graag omzeil ik Engelse termen in een Nederlandse tekst. Dus typ ik 'synoniem casual' in de zoekmachine. Oooh, ik hou zo van synoniemen. Om te gebruiken in teksten, maar dus ook om het woord te vinden dat ik zoek. Zo handig.

Meteen zag ik staan: informeel. Ja, dat is het woord dat ik zoek! De nieuwe alinea kon ik weer verwijderen en ik ging weer verder met mijn tekst. Door te blijven schrijven, heb ik voorkomen dat ik ben vastgelopen.

Voor sommige mensen kan dit 'blijven schrijven' betekenen dat ze het woord gewoon overslaan en doorgaan met de rest van het artikel. En dat is ook een prima strategie! Maar ik ken mezelf een beetje. Zo'n knagende gedachten in mijn achterhoofd met een verstopt woord op het puntje van mijn tong… dat werkt niet voor mij, trekt me uit mijn flow.

Zeg hardop wat je denkt

Voor andere mensen kan deze tip van 'blijven schrijven' beter 'vertaald' worden als 'hardop denken'.

Ik kan beter nadenken door te schrijven, maar wie weet kun jij wel beter nadenken door hardop te praten. Doe dan net alsof je de telefoon oppakt en iemand naar het woord vraagt dat je zoekt. Probeer uit te leggen welk woord je zoekt. Dat doe ik zelf ook vaak, als er iemand bij me in de buurt is. Hoe vaak mijn collega's al 'geholpen' hebben door alleen maar even naar me luisteren terwijl ik zelf hardop het gezochte woord vind, haha.

Hoe dan ook, schrijvend of pratend, leg (aan jezelf) uit wat je zoekt en gij zult vinden! Een prima manier om vastlopen tijdens het schrijven te voorkomen.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)