(Schrijf)tip: probeer eens wat nieuws

Soms hebben je acties die in eerste instantie onbetekenend lijken, een grote impact op je leven en carrière. Schrijf je mee?

Laten we eens terugreizen in de tijd, naar 4 juli 2005, maar liefst 17 jaar geleden. Ik schreef mij in bij Buzzer, een destijds net opgericht bedrijf, dat word-of-mouth marketing inzet voor hun klanten. Dat doen ze door consumenten zoals jij en ik producten en diensten gratis te laten proberen in ruil voor een eerlijke review. Het bedrijf bestaat nog steeds. En doordat ik nog steeds hetzelfde e-mailadres heb, kan ik in mijn inbox zien dat ik over een tijdsspanne van negen jaar een aantal producten 'getest' heb: een boek, een voorstelling, een epilator en een koffiemelange.

Maar twee BuzzCampagnes hebben echt impact gehad. Op mijn huidige leven zelfs. En dat waren geen producten, maar hele mooie diensten: IKKI en Wakibi.

De Wereld van IKKI

In 2008 deed ik mee aan de IKKI-campagne. De Wereld van IKKI werd toen net opgericht en is inmiddels ter ziele gegaan. Het was een carrièreplatform voor hogeropgeleiden onder de vleugels van USG. In deze community kon je onder andere persoonlijkheidstesten doen, bloggen, vragen stellen en netwerken. Er werden zelfs regelmatig live netwerkevents georganiseerd.

Het was zo leuk, dat ik twee jaar later als freelance redacteur voor het platform aan de slag ging. Ik schreef artikelen over carrière en deed interviews met leden van de community. Het was mijn eerste freelance opdracht, waar ik hele leuke mensen heb leren kennen. En vanuit IKKI kon ik ook op andere plekken van USG mijn schrijftalenten kwijt, onder andere als ghostblogger.

Wakibi

In 2013, mijn laatste jaar als Buzzer, deed ik mee aan de Wakibi-campagne. Wakibi is een non-profit microfinancieringsplatform dat, via uitleners zoals jij en ik, microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Je legt 25 euro in om iemand te helpen en dat geld krijg je weer terug. Zodat je het opnieuw kunt uitlenen aan iemand anders. Hoe gaaf! De stichting is opgericht in 2011 als partner van Kiva, een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van crowdfunding voor microkredieten.

Doordat op Wakibi de projecten van Kiva verschijnen, kom je vooral veel Engelstalige projecten tegen. Wakibi is afhankelijk van vrijwilligers voor de vertaling van deze teksten. In 2013 voelde ik geen mogelijkheid om dit op te pakken, maar in 2020 wilde ik wel weer actief vrijwilligerswerk gaan doen en nam ik contact op. Momenteel ondersteun ik als uitlener Salwa, Emily, Claudine, Nadia en Ferdeske en heb ik als vertaler 230 projectteksten vertaald.

(Schrijf)tip: probeer eens wat nieuws

Als arme student in 2005 vond ik het vooral leuk om de mogelijkheid te hebben gratis dingen te proberen. De hand van de schilder van Wolfram Fleischhauer vond ik een heel mooi boek. En van de epilator heb ik dankbaar gebruikgemaakt. Maar dat ik uit zo'n marketingactiviteit een paar jaar later mijn eerste freelance opdracht zou halen, had ik nooit gedacht. En dat het me zou bewegen om uitlener te worden bij een microfinancieringsplatform, vind ik ook vrij speciaal. Allemaal mogelijk gemaakt doordat USG en Wakibi buiten de box durfden te denken.

Houd jij wel van serendipity, oftwel toevalstreffers? Heb je maandelijks wel wat tijd 'over' en houd je van schrijven? Wellicht is een vrijwilligersbaan als redacteur bij Wakibi dan wel iets voor jou. Je schrijft dan één keer per maand een blogartikel. Maar ook als eventmanager, klantsupport, partnerwerver, contentmanager, websitebeheerder of vertaler kun je bij Wakibi aan de slag. Mooi toch! En ik? Ik ga eens kijken of ik mijn lidmaatschap bij Buzzer weer kan activeren. Eens kijken wat er de volgende tien jaar op mijn pad mag komen!

Ja, ik wil betere teksten (en meer)